понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Христо Иванов: Цацаров не е България. Хората, които казват какво е положението, не са доносници

Христо Иванов: Цацаров не е България. Хората, които казват какво е положението, не са доносници

България има огромен проблем и той е видим от самолет. В България има висока корупция и тя не се разследва. Хората, които се занимават с този тип закононарушения по високите етажи на властта, де факто имат гарантиран имунитет и тази гаранция идва персонално от личността на главния прокурор – всеки един досега, по един или друг начин, с разлики в стила.

Това е споделил бившият правосъден министър Христо Иванов пред групата чуждестранни прокурори, които са у нас, за да проследят работата на прокуратурата. Тяхната визита разбуни духовете в средите на съдебната власт тези седмици, а в предаването „Просто Диков“ я коментираха още и членът на ВСС Соня Найденова и прокурорът Бойко Атанасов.

Иванов обясни пред водещия Сашо Диков, че въпросите, които са му били задавани, са били съвсем общи и професионални, свързани със структурата на прокуратурата, с индикациите за злоупотреба с прокурорски правомощия, наличието на влияние от и във прокуратурата и т.н.

Не съм казал нищо по-различно от това, което публично сте ме чували да казвам, категоричен бе бившият правосъден министър. Той разказа също, че е забелязал младежи пред сградата, където се е срещал с прокурорите, които според него са следели кой влиза вътре и са го снимали.

Иванов обвърза индиректно това със станалото ясно желание на прокуратурата да й се предостави списък с хората, с които ще разговарят експертите у нас.

При подобен тип събиране на информация, когато се правят и интервюта с хора, които от различна гледна точка имат поглед върху работата на проверяваната институция, винаги на участниците се осигурява анонимност, за да се гарантира и обективността им, посочи той.

Според бившия министър целта на последователните опити този елемент от методологията да се компрометира, както и на медийните публикации, в които тези хора са наричани „доносници“, е оказване на натиск. Когато става дума за хора в съдебната власт, подчинени на главния прокурор Сотир Цацаров, този натиск съвсем не е пренебрежим фактор, отбеляза той.

„Цацаров не е България, хората, които казват какво е положението в България, не са доносници

само защото създават неудобства на поредния оял се висш бос, който злоупотребява с положението си – в случая, като отказва да реформира институцията и тя да си върши работата, разследвайки тези, които съсипват страната“.

Според Христо Иванов тази тоталитарна атмосфера няма да убегне на европейските ни партньори.

Г-н Цацаров е върл привърженик на максимата „Когато говориш с мен, ще мълчиш“ и има пълна нетърпимост към дискусията, коментира още той във връзка със скандала между главния прокурор и члена на ВСС Соня Найденова. Цацаров реагира бурно и с лични нападки на нейните забележки към предложението му да се създаде извънредна работна група към ВСС, която спешно да командирова прокурори и съдии по граничните съдилища.

За Цацаров това е удобен повод да си направи пиар, докато това, което Найденова казва, е, че има ред, по който трябва да се случат нещата и то след необходимия анализ, обясни Иванов.
Той припомни как в началото на мандата му като министър Соня Найденова е била негов опонент, но по думите му разговорът с нея винаги е бил „изключително професионален и цивилизован“, а тя е човек, „който говори с аргументи“.

Постъпката ми в никакъв случай не бе необмислена, това бе професионално мое мнение, коментира и самата Соня Найденова във включване по телефона. По думите й реакцията на Цацаров на нейното аргументирано възражение остава необяснима за нея.

Принизяването на разговорите до лично, дори битово ниво, често се среща в последната година по един или друг скандален случай в съдебната власт, като осезаемо се чувства липсата на разумни и правни аргументи, коментира Найденова. След случката тръгнаха спекулации, които доста стресираха моите близки, добави тя и потвърди, че съпругът й, който е прокурор, е бил преместен на друго място.

Говорих около час и половина с чуждите прокурори, разказа във включване и прокурор Бойко Атанасов.

„Интересуваха се каква е борбата с корупцията в прокуратурата, какво е действителното й устройство, защото малко са били заблудени за реалността. Всички виждаме липсата на успеваемост по делата, свързани с разкриване на тежката икономическа и политическа корупция“, добави Атанасов, като уточни, че е изложил няколко конкретни примера, включително такива, за които не е споменавал публично досега.

Чуйте подробности от трите разговора във видеото:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

Един коментар

  1. Колко трябва да се размирише… отчайващо българи!