понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Христо Иванов: Съдебната номенклатура се страхува от демократизацията на вземане на решения в съда

Христо Иванов: Съдебната номенклатура се страхува от демократизацията на вземане на решения в съда

В приетия към момента проект за Закона за съдебната власт се съдържат няколко много важни реализации на мерки от стратегията за съдебна реформа. Най-важният залог, това, за което се спореше във ВСС, е т.нар. съдийско самоуправление.

Това заяви бившият правосъден министър Христо Иванов в рубриката на Силвия Великова в еМисия България.

Последните предложения за промени в закона бяха отхвърлени от кадровиците във ВСС. Решението предизвика острата реакция на правосъдния министър Екатерина Захариева, която внесе законопроекта. Тя определи решението на ВСС като „абсурдно и нелепо“ и даде срок за конструктивни предложения.

Според Иванов министър Захариева трябва да бъде поздравена за това, че все пак има влязъл законопроект, както и за това, че „независимо че се показват зъбите на мнозинството във ВСС, това не я спря“.

Наблюдаваме много дълъг процес, в който реформата се окастря и който започна от самото начало, припомни той.

Ябълката на раздора сега е дали съдиите ще продължат да имат началници или ще имат реално административни ръководители на съдилищата, обясни Иванов.

„За да бъде ефективна една корупционна схема, тя трябва да включва възможност за влияние върху администрирането на делата и за оказване на натиск върху отделните съдии не само чрез икономически фактори, но и чрез тяхната кариера, условия на работа, натовареност и т.н.

Точно затова йерархията е толкова важна, а ВСС според мен е трансмисията на влиянията на лобита, на политическите и икономическите групи, които искат да стигнат до определен съдия.

Сега, намалявайки реалната власт, която един председател има по отношение на съдиите, ликвидираме една голяма трансмисия на оказване на натиск. Ако тези решения станат предмет на трайни, колективни и публични решения, се затваря една огромна вратичка. Това е залогът.“

Съдебната номенклатура се страхува от демократизацията на вземане на решения в съда, при която реалната роля на тази каста силно се ограничава и излизаме от този специфичен феодализъм, обобщи той.

Според Христо Иванов макар темата за реалната реформа в прокуратурата да бе снета, не можем да говорим за такава, без да се реформира статутът на главния прокурор и да бъде въведена реална отчетност и отговорност.

„Децентрализацията сама по себе си не е пенкилер и нещо, което само по себе си може да реши проблемите. Докато главният прокурор запазва лостовете си за влияние, в комбинация с пълна липса на отговорност, каквито и норми на хартия да се записват, няма да се промени нищо“.

Според Иванов фундаменталният проблем за носенето на отговорност по никакъв начин няма да се промени, което по думите му е видно например от факта, че се предвижда прокурор Боряна Бецова да иде във Върховната касационна прокуратура. На каква база и за каква работа тя получава този кариерен пост, попита реторично той.

Реформата на прокуратурата е нещо много просто – ще е факт, в момента, в който видим цялата йерархия да носи отговорност за резултати, категоричен е бившият правосъден министър. За съжаление обаче, по думите му, се приближаваме към „гангстерските времена“.

Чуйте целия коментар на бившия правосъден министър Христо Иванов:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …