сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Христо Иванов: Оплитането на „свинските черва“ е заменило институциите

Христо Иванов: Оплитането на „свинските черва“ е заменило институциите

Във Висшия съдебен съвет (ВСС) действително има един вкус към привилегии, към това, че правилата ги има, ама не съвсем за теб, към едно „търсене на рахат“, заяви бившият правосъден министър Христо Иванов в интервю за „Просто Диков“.

Той коментира това по повод репортаж на Сашо Диков, който показва луксозните автомобили, ползвани от членовете на ВСС, някои от които хванати и в нарушение.

Според Иванов докато този вкус не бъде сменен от културата да си там, за да служиш, нещата едва ли ще се променят.

Той добави, че членовете на ВСС са си „уредили и едни безвкусно високи заплати“, гласувани от парламента месеци след като им бяха искани оставките.

„Това е един от начините, по които лобитата в политическата система подчиняват съдебната власт. Стремежът е там да се избират услужливи хора, които няма да правят скандали, няма да шумят, ще знаят кога да стават на крака, на кои есемеси да отговарят. Срещу това пък те ще получават ето такива „елементи на рахата“.

Иванов коментира и споровете около разпределението на съдийската и прокурорската колегии и информациите, че 4-5 членове са заявили готовност да подадат оставки, ако разделянето не стане на базата на ясен принцип.

„Обясних защо може да се стигне до оставки и напрежение, но очевидно накрая е надделял разумът и са се съгласили да стъпят на принципен модел на разделяне на тези 11 души (от парламентарната квота). Доколкото знам, до последно са се водили разговори, но има ефект.

Ако не се търси надмощие на всяка цена, можеше много подобни ситуации да се решат по този начин, с разум. Обществената нетърпимост е именно към това налагане на всяка цена на силата на мнозинството във ВСС и на провежданата от тях политика, а това прави цената на всяко следващо налагане много по-висока“, каза той.

В отговор на друг въпрос, той заяви: „Това, което ме притеснява, е, че и без сценарий в България много лесно можем да бъдем дестабилизирани, тъй като нямаме здрави институции.

Оплитането на „свинските черва“ (по карикатура на Христо Комарницки, показана и в студиото), системата от зависимости и взаимни услуги, лансирането на некадърни хора, които добре участват в този тип размени – това е, което имаме вместо институции. За да може тази черна борса на услуги да замени управлението на държавата, трябва да бъдат сринати институциите, а именно това е предпоставката за дестабилизация. Голямата тема е как да имаме здрави институции, а не малка групичка хора с огромна власт.“

Коментирайки ангажирането на главния прокурор Сотир Цацаров с теми като носенето на бурки, Иванов го определи като „илюстрация на вкуса към специфичен пиар, който прокуратурата има“. „Оттам излизат политически, личностни и др. коментари, които трябва да внушат сериозност и отговорност за гражданите, но това не е работа на прокуратурата“.

Относно антикорупционния закон на Меглена Кунева, той заяви, че това, което той предвижда, само по себе си не гарантира справяне с „онази тежка корупция, която души страната“. По думите му между приемането на една норма и изпълването й с човешко съдържание, с хора, които ще я приложат и няма да я употребят за натиск, има голяма разлика.

Христо Иванов коментира и скандала от последната седмица със свалянето на карикатурите на Чавдар Николов. „Аз веднага призовах във „Фейсбук“ да се разпространява клипа на Николов, защото ако силните на деня искат нещо да се скрие, то трябва да бъде показвано. Тези, които управляват медиите, усещат, че ледът става все по-тънък, но вместо да си направят съответните изводи, правят пропагандни ходове и замитания под килима, които завършват по ужасяващ начин.“

Чуйте целия разговор във видеото:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …