четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Христо Иванов: Не масонските ложи, а Съюзът на съдиите се оказва страшилище

Христо Иванов: Не масонските ложи, а Съюзът на съдиите се оказва страшилище

Бившият правосъден министър Христо Иванов бе гост на Полина Паунова и коментира темата за Закона за съдебната власт и приемането му по нощите. „Може би това е по-добрият вариант като се има предвид кои са депутатите, които заседават в правната комисия“, коментира Иванов и посочи, че някои от изказванията, които е чул са били „крайно смущаващи“. В правна комисия, където на второ четене се гледаше втория пакет от промени, се обсъждаше и забраната на следователи, прокурори и съдии да членуват във всякакви тайни братства и организации.

„Не става дума за конспиративни теории и за „Шифъра на Леонадро“. Има индикации, че взаимоотношенията в такива братства – ловни дружинки, рицарски братства, масонски ложи, се използват за недотам духовни начинания. Такива членства се оказват доста полезни за развитието на кариерата. Това е много вредно за доверието към съдебната власт. За това и аз, и Екатерина Захариева, предложихме да се забрани членството в такива тайни организации“, посочи Христо Иванов.

„Съюзът на съдиите в България обаче се оказа страшилище, защото явно се виждат ясни позиции по всички проблеми на съдебната власт в последните 15-20 години. Това е организацията, която се бори с проблемите и тя е страшно неудобна“, обясни бившият министър.

„Това бе последният акт, с който от съдебната реформа отпадна един от най-важните елементи, а именно да бъдат приети и приложени поредица инструменти за вътрешно изчистване. В системата има корупционни лобита и гнили ябълки“, убеден е бившият правосъден министър.

Той каза, че е трябвало да се разработят мерки за такова изчистване и посочи, че формално бе прието Инспекторатът към Висшия съдебен съвет да стане „куче пазач“. На второ място идва този акт, с който се орязва забраната за членуване в подобни тайни организации. На трето място, според Христо Иванов, има голяма поредица от случаи, „заметени под килима“ във ВСС.

„Това са скандалите около съдиите Румяна Ченалова и Владимира Янева, скандалът с Ясен Тодоров и група прокурори, които са участвали във „вечеринка“ около Слънчев бряг в ресторант, свързан с лице, участвало в прословутата престрелка за паркомясто“, припомни Иванов.
Когато се говори за съдебна реформа, главното нещо, което обществото очаква, е да се видят конкретни действия за борба с корупцията по високите етажи на властта и изчистването от „гнили ябълки“.

„Тези мили сценки между Бойко Борисов и Сотир Цацаров не говорят за отрезвяване от страна на Борисов. Ако искаме да има ефективна борба с корупцията, началото е от сериозна реформа на прокуратурата. Тази, срещу която Цацаров се бори с всички възможни и невъзможни средства“, обяви бившият министър. Той припомни, че в прокуратурата вече има звено за борба с корупцията, чиито ръководител е заместник-главен прокурор. Името му се държи в тайна.

„Когато има воля да няма борба с корупцията, никакви промени в закона не могат да заместят това. Единственият лек е търсенето на политическа отговорност от страна на обществото, останалите власти и институции. Българската политическа власт има интерес да не се отваря темата за реформа в прокуратурата“, смята Христо Иванов.

Вижте цялото интервю на Полина Паунова с бившия правосъден министър Христо Иванов в следващото видео:

 

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

2 коментара

  1. Димитрова

    Разбира се,че трябва да подкрепим Христо Иванов, надеждата ни е в честните хора ,какъвто именно е той !!!

  2. Димитър Христов

    Адмирации за позицията на Христо Иванов относно членуването в тайни организации на съдиите. Явно ше срещне сериозен отпор и ще бъде подложен на злостни машинации. Необходимо е обществото да го подкрепи с всички възможни средства, най-вече с гласност, относно членуващите в такива организации.Разбира се, че е пълен абсурд, съдии и прокурори да членуват в „тайни“ организации, където са обвързани със сложни клетви и практики, които от самосебе си изключват възможността за безпристрастно правораздаване. Мълчанието по въпроса говори за мащабите на зависимост на българските магистрати, медии, политически и държавни преддставители.