вторник , 17 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Христо Иванов: Имаме криза на олигархичния консенсус

Христо Иванов: Имаме криза на олигархичния консенсус

Бившият правосъден министър Христо Иванов гостува на Силвия Великова и коментира проблемите на правосъдната и политическата система, както и интереса на разследващите към правителството в оставка.

Христо Иванов посочи, че отговорите на всички въпроси, поставени в сградата на Столичната следствена служба, се намират в правилника за работа на Министерския съвет. „Там точно се обяснява как се вземат неприсъствени решения. Едно отваряне на този нормативен документ щеше да бъде достатъчно. Нямаше причина да се организира този парад или ревю на министрите. Причината не е правна, а е демонстрация на главния прокурор“, убеден е бившият правосъден министър.

Той е убеден, че има криза на олигархичния консенсус и обясни, че с оставката на кабинета Бойко Борисов е скъсал всички договорки, които са били направени през 2014 г. „С оставката той им каза: „Мили мои, или всичко остава както сме го договорили или късаме всичко“, смята бившият министър.
Той каза, че има криза на мафиотския консенсус в България. „Много от нещата, които не можем да си обясним, намират обяснение, ако погледнем от тази страна. На избори се ходи след като е договорено как ще изглеждат нещата. Главният прокурор става централна политическа сила. Освен това г-н Цацаров иска да покаже на всички, които са го критикували, че в България има недосегаеми. А ето, сега, те са подали оставка и вече са досегаеми“, подчерта Христо Иванов.

Той нарече разпитите на министри в оставка „пошло шоу“ и добави, че зад стените на следствието не се е случило нищо. „Всичко, което се случи, беше отпред, за да освидетелствате, вие журналистите, това унижение. Да покаже на всички граждани властта. Внимателният начин, покорният начин, по който премиерът коментираше, говори за цялостната атмосфера на несвобода на българският политически елит. Когато ги викат за глупости, предпочитат да си мълчат“, коментира Иванов. Той посочи, че дори и след няколко разходки до следствието, ако се представиш добре, оставаш в политиката.

„Ами ако вземат да намерят загубеното тефтерче на Филип Златанов. То е така загубено, че предполагам, че може да бъде намерено. Това, че има публика за този тип сеир, не променя фактите, които виждаме – че това не е държавност и по този начин здрава държава и здрава демокрация няма да постигнем. Не коментирам казуса с ваксините и управлението на Москов. Ако има проблем с тези ваксини, разбира се, че това трябва да бъде разследвано. Но тази абсолютно видима режисура, която обслужва единствено политическа конюнктура и няма нищо общо с това, което законът предвижда, е срамно да се наблюдава“, категоричен е бившият правосъден министър.

Христо Иванов каза, че в нормална ситуация не би трябвало да се коментират тези неща, но посочи, че има огромно натрупване на подобни примери. Активизирането и стихването на прокурорската активност и медийното отразяване изцяло зависи от политиката, смята още той.

„Много сме далеч от всякаква нормалност. Имаме огромен политически проблем. Докато това продължава ще имаме черен пазар на влияние и натиск. Това задушава страната. Докато българските граждани търпят това, то ще продължава и страната ще стагнира. Важно е ние като общество да се фокусираме върху този проблем. Дали сме журналисти, юристи, таксиджии – винаги има възможност за някаква реакция. Най-малкото, което трябва да правим, е да демистифицираме цялото това нещо“, подчерта Христо Иванов.

Той добави, че напрежението в момента в задкулисието е много високо. „Рискът да се скъса и да не успеят да възстановят навреме олигархичния консенсус и тази криза да влезе в още по-голяма ескалация, е съществен. Могат да са твърде изнервени, все пак и те са хора“, коментира бившият правосъден министър. Юристът посочи, че самата енергия, с която в последните седмици главният прокурор „изпада в хиперактивност“, с цел да демонстрира колко стабилно стои, показва, че не се чувства сигурен. Политическата цена за поддържането на този прокурорски режим става все по-висока, каза още той.

Същевременно, според Иванов, необходимостта от съдебната реформа става крещяща. „Щом фигури от БСП започнаха с огромно желание да навлизат в тази тема…Тя засмуква по-големи части от българския обществен дебат. Това се дължи на факта, че ситуацията става политически неудържима около главния прокурор“, добави Иванов и припомни за последните атаки на Цацаров към Софийския градски съд.

„Нивото на беззаконие и нарушаване на всички базови стандарти на това да си юрист, е такова, че няма път назад. Аз съм сигурен, че рано или късно нещо ще се скъса и цялата тази смърдяща конструкция ще се изсипе на главите на своите обитатели. Не е важен конкретният човек – не е въпросът дали ще се случи до края на неговия мандат. Цената да бъде спазарена подобна политическа фигура след това ще бъде немислима. Сотир Цацаров ще остане в българската история като големия антигерой на българската демокрация в областта на правосъдието“, убеден е Христо Иванов, въпреки напомнянето, че и за ерата на Никола Филчев има подобни коментари. „Дори нашето общество се учи“, оптимист е юристът.

„Времето, в което някой от Брюксел, НАТО, чужбина или Америка, ще дойде да ни спаси, изтича. Докладът на ЕК ще е такъв, какъвто ще е. Ще извадят едно позитивно изречение и ще го развяват. Всички виждаме какъв проблем имаме пред себе си – времето за политическо решение е доста близо. ЕС изглежда все по-разклатен. Историческото време страхотно се ускори. В Америка има един президент, за когото е трудно да се каже в каква посока ще тръгне да формира отношенията си в нашия регион. Време е сами да си свършваме работата“, коментира Христо Иванов,

Юристът каза, че все още живеем в особена демокрация и добави, че тя е объркала доста сметки на последните избори. По повод изборът на българските граждани чрез референдума да има мажоритарно гласуване, Иванов коментира: „Това им предложиха като опция и това избраха. Избираха между Цецка Цачева и ген. Радев, защото това им предложиха“, каза Иванов.

Бившият правосъден министър обясни, че е атакуван почти непрестанно и дори благодари на Делян Пеевски, тъй като му помага да излага тезите си и те да бъдат чути.
Той обаче не пожела да отговори еднозначно дали планира политическа кариера като част или дори лидер на нова партия. „Това деление на хора, които са се записали в някаква партия и са политици и такива, които не са се записали и не са политици, е отживелица. Дали ще има съдебна регистрация на някаква партия и кой ще влиза в тази партия…въпросът е какво ще правим в страната си. Това, което за мен е важно – съдържателните аспекти на политиката, а не дали някъде ще възникне някаква нова партия и кога“, посочи Иванов.
Бившият правосъден министър коментира и последното интервю на Цветан Василев пред Сашо Диков (Вижте го ТУК) и отговори на въпроса дали е възможно банкерът да свърши работата на прокуратурата.

„При енергичното завъртане на всякакви палачинки, са възможни всякакви изненади. Може да очакваме всякакви действия на прокуратурата. Тя може да продължи да се прави, че тези неща не са се случили, а може да се събуди и с интерес, че нещо много важно се е случило. Каквото и да се случи, то ще преследва конюнктура. Ако всички тези твърдения бъдат изяснени – чудесно. Но практиката показва, че има преписки, те се реанимират, след това се оставят. Нямаме важно дело за системната корупция, което да е с финал“, посочи Христо Иванов.

„Дали прокуратурата ще развее медийно подадените топки от Цветан Василев, няма значение. Има прокурори, които биха си свършили работата. Има кръг от компетентни прокурори, които могат да се сезират, но изисква известна смелост. Гражданите са тези, които могат да получат от страната си правосъдие – няма да стане бързо и лесно, но нямаме друг път“, заключи бившият правосъден министър.

Чуйте целия разговор на Силвия Великова с Христо Иванов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Нонка Йотова - кандидат-депутат

    Дълбока криза у керливия гъз на педераса и меризливото курве