понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Христо Иванов и Георги Атанасов: Цацаров взема „заложници“, ВСС може да започне дисциплинарка срещу него

Христо Иванов и Георги Атанасов: Цацаров взема „заложници“, ВСС може да започне дисциплинарка срещу него

Адвокат Георги Атанасов и лидерът на „Да, България“ Христо Иванов бяха гости в редовната рубрика на журналистката Полина Паунова и коментираха цялата афера ЦУМ-гейт.

„Две страни, които са бизнесмен и търговец. Един бизнесмен, който посредничи. И тук всичко се разваля и се опорочава търговско-правния характер на сделката, защото третата страна не е търговец. Какъв е предметът на тази сделка? Какво се предлага от тези страни? Какво се предлага?“, коментира адвокат Атанасов.

„Да, България отправи призив към всичко политически сили да подкрепят искането за разследване и за парламентарна комисия“, разказа Христо Иванов. „Мълчанието е очевидно свързано със страха от главния прокурор, това какво той може да направи. Аз тълкувам част от неговата свръхактивност през последните дни кат част от опит да се вдигне пушек и вземането на заложници в лицето на Лиляна Павлова и други вероятно ценни лица“, подчерта Иванов. Атанасов каза, че всичко, което се казва, му звучи автентично.

Съдия Калин Калпакчиев се включи на живо в ефира на Би Ай Ти по телефона и коментира, че това, което се е случило на ВСС е било очаквано.

„Има факти, които трябва да бъдат установени, проверени във връзка с поведението на главния прокурор. Спрямо него изискванията за поведение са особено завишени. Аз днес предложих да обсъдим извършването на проверка и особено какъв стандарт ще приложим към висш магистрат, какъвто е главния прокурор. Разбира се, не се чуха аргументи по същество“, разказа съдия Калпакчиев.

По думите му, председателят на ВАС Георги Колев не разбира как трябва да се правят проверки на прокурори и следователи. „Не е толкова важно какво са си говорили те, а че Цацаров се е срещал с един бизнесмен в офиса на друг бизнесмен и те са си говорили нещо, което по принцип трябва да се случва в сградата на Съдебната палата“, убеден е Калпакчиев.

По думите му, главният прокурор не е искал да влиза в подробности, тъй като конкретиката е неудобна за него. „Мълчание и общо отричане“, коментира още Калпакчиев по повод поведението на главния прокурор на заседанието на ВСС.

Калпакчиев обясни, че това е бил най-силният механизъм за проверка на фактите около разговора от гледна точка на закона. „Този неуспешен опит показа, че държавата, в институциите няма работещ механизъм и това е най-тъжната констатация от днес, която не е нова“, заключи Калпакчиев.

По думите на юриста Георги Атанасов, не е изчерпана цялата процедура, която може да бъде проведена във ВСС. „Изслушването може би е най-прекият, но може би не единствен път за проверка. Някои трябва да поиска това да бъде повод за дисциплинарно производство“, посочи адвокатът.

Според Христо Иванов проблемът е политически, тъй като става дума за цялостна култура за правене на политика. „Тези хора смятат, че това е нормата – да се събират по кьошетата, да пият кафета, да игнорират разделение на властите, разделение на идеологиите“, подчерта Иванов.

По думите му, става дума за много по-голям проблем и от трябва да има анкетна комисия по случая в парламента. Той каза, че целият този трансфер на малки и големи постове ще отключи апетит за всякакви мизерии, а в парламента няма опозиция, тъй като БСП не са реална опозиция.

„Дончев няма да бъде арестуван, защото, ако бъде арестуван, ще трябва да бъде разпитан. А думите му ще трябва да бъдат свалени, както е по процесуалния закон. А г-н Цацаров няма интерес от това“, коментира Христо Иванов. Той настоя за оставка.

Чуйте целия разговор с Христо Иванов, адвокат Георги Атанасов и включването на съдия Калин Калпакчиев в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

2 коментара

  1. Д-р Ху – за справка питайте колегата си д-р Михайлов като какъв се явява като е излезнал от нея … като политолог , психиатър, богослов или като самият св.Пенкилер ?

  2. Иванов не влезе в политиката, но продължава с изявите- като какъв се питам