понеделник , 19 март 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Христо Иванов: Договарят се изборите в замяна на новия състав на ВСС и шеф на ВАС

Христо Иванов: Договарят се изборите в замяна на новия състав на ВСС и шеф на ВАС

Бившият правосъден министър Христо Иванов разкри, че в момента се договарят изборите срещу състава на следващия Висш съдебен съвет (ВСС) и председателското място във Върховния административен съд (ВАС).

„Положението в момента не е много оптимистично, но въпреки това запазвам оптимизма си в дългосрочен план – има избори, ние ще гласуваме, но изборът ще бъде направен в Сарая“, категоричен бе Иванов в предаването „Просто Диков“ по Би Ай Ти.

„Социологическите проучвания показват, че двамата водещи кандидати при балотажа ще бъдат на кантар. Гласовете на ДПС ще решат нещата. Очевидно, ходът на ДПС да анонсира своя кандидат е, за да преброят овцете и да знаят колко да фактурират, с точно колко гласа участват. Те анонсираха, че стоят зад него (Пламен Орешарски – бел. ред), т.е. ще направят сделката видима, което означава, че си качват много цената и поставят премиера, който ще иска тези гласове, в положение не просто да ги иска, а да му се налага да обясни публично това. А когато се налага през медии, означава, че есемесите, които са кръвообръщението на българската власт, явно не работят и трябва през медиите да се анонсира излаз към властта. Т.е. предлага се сделка.

Тези две позиции – следващата пролет председател на ВАС и следващата есен ВСС, съм сигурен, че са на масата в момента и ще бъдат договорени в едната или другата посока“,

подчерта Христо Иванов.

„Тези, които ще направят договорката, няма да допуснат грешката на Фидосова във ВСС да влязат прилични хора. Шест човека са в момента“, обясни още той.

Бившият правосъден министър изтъкна, че не е последният мохикан на съдебната реформа.

„Има много хора, които продължават да се борят за съдебната реформа, вкл. отвътре. Не бива да забравяме, че във Висшия съдебен съвет (ВСС) има опозиция, която води много тежка война, и обществото трябва да подкрепя тези хора“, категоричен е Иванов.

Той каза, че начело на Върховния касационен съд и Софийския градски съд са били избрани свестни хора – Лозан Панов и Калоян Топалов. „В бързината се престараха“, каза бившият министър.

Той подчерта, че единственият начин „да се мръдне от мъртвата точка“ е отстраняването на Сотир Цацаров като главен прокурор.

Христо Иванов коментира поредната порция от разговорите от „Яневагейт“, която, по думите му, е „банален кухненски разговор на онзи кръг от хора, които се разпореждат със съдбата на страната“.

„Множество такива разговори и в момента се случват“, каза той и отново призова за независима проверка на разговорите.

„Докато продължава тази безотговорност, България ще се движи с по няколко милиарда на година загуби.

Ключът е в Цацаров. Само че той е сложен там, за да държи ключа и да не го слага в ключалката и докато няма смяна на ръководното място в прокуратурата, не можем да очакваме никаква промяната“, категоричен е Ивванов.

Колко още милиарда ще изчезнат безконтролно и безотговорно до 2020 г, когато изтича мандата му, запита още той.

Можете да видите целия разговор с бившия правосъден министър в следващото видео:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

2 коментара

  1. Къде живеем и кои са моралните ни съдници . Същият този морален съдник като министър организира два много важни конкурса , за ЧСИ и за нотариуси . Тези конкурси бяха минимодел на това което той описва от позицията на наблюдател и съдник .Но тогава той беше организатор и отговорник за протичането им . Всеки наивен участник в тези театри разбра за какво иде реч . Само че тогава Иванов мълчеше .

  2. Сигурно е така . Само не разбрах този какво търсеше в правителството на една Мутра нито защо са още там разни РБ-та (Ренегати и Боклуци ) и защо издигнаха кандидатурата на Трайчо след като той също бе в правителството на тази Мутра като Плевнелиев . Или си против този корумпиран политически елит който включва участвалите във властта през целият преход БСП, ДПС, НДСВ, СДС, ГЕРБ ,АТАКА, АБВ-та и други подобни и заставаш на страната на гражданите или ги легитимираш. Поведението на баш реформаторите не е просто глупост, а нещо много по-лошо -отсъствие на ценности и морал. Как може да си в едно правителство с Бойко и после да се правиш на праведен и да ходиш по телевизиите и да обясняваш как ставали нещата . Какво оправдание има този и каква съвест и другите като него . Затова Мафията ще ги върти на малкият си пръст тези пишман реформатори и демократи . Те нямат достойнство и тежест .