вторник , 17 юли 2018
Начало / България избира / Христо Иванов: Ако Борисов или Нинова спечелят изборите, решенията ще се пазарят в сараите

Христо Иванов: Ако Борисов или Нинова спечелят изборите, решенията ще се пазарят в сараите

Би Ай Ти предоставя един час разговор на основните кандидати за власт, в който да покажат техни човешки качества и политически възможности. За да е вашият избор информиран. Започва кросфайърът на Би Ай Ти. Един кандидат се изправя срещу трима журналисти – Илия Вълков, Силвия Великова и Николай Конакчиев. Тази вечер в предизборното студио на Би Ай Ти е кандидатът за народен представител на Коалиция „Да, България“ и бивш правосъден министър Христо Иванов.

Той каза, че си е дал сметка, че „Да, България“ е на 9 седмици и половина, но за това време невероятно много хора в цялата страна са започнали да работят заедно и да оформят едно колективно лице.

„Много интересен мисловен модел се оформя. Това са хора, които имат високи очаквания за индивидуализъм и същевременно много добре разбират, че големите проблеми на България трябва да се решават от държавните институции“, заяви Христо Иванов. Той каза, че никога не е мислил да се разграничава от понятието „жълтопаветници“.

Аз съм „жълтопаветник“ и се гордея с това. Това, че в България има средна класа и хора, които виждат своя успех през законност, здрави институции и една европейска България, е много добра новина“, заяви Иванов.
По думите му, днес е излязъл поредният том по адрес на „Да, България“, а от началото на създаването на политическата сила има над 800 медийни публикации срещу коалицията.

„В някакъв смисъл това показва две неща – че българската мафия разбира и разпознава добре своя опонент и враг и че има от какво да се страхува. Изчислявахме какъв бюджет е отишъл за публикуването на тези две книги в „Телеграф“. Дори по 1 лв. да ги остойностим, това прави половин милион лева. Без да броим останалите медийни атаки. Това е три пъти повече от бюджета, който сме си поставили за кампанията“, направи сметка Иванов.

По думите му, на по-малко от 9 седмици „Да, България“ е много трудно уловима за социологията. Той цитира думите на социолог, с когото разговарял и който му казал: „Вие сте мъглявина“.

„Тъй като нямаме актив, при нас идват много различни публики. Имал съм срещи и теми, свързани с микробизнес, както и с много млади и студенти. За капсулация не може да се говори“, заяви още кандидатът за народен представител. По думите му, теренът е изключително „разкалян, а медийната и публичната среда са много отровни“.

„Неофициално се говори за платени социолози. Има група шмекери, които са по-близо до астрологията, отколкото до социологията. Има и добросъвестни български социолози, но те нямат клиентите, които да платят, боравят и поръчат проучвания“, зави още той.

„Имаш една брутална машина, която работи за това да убеди, че всички са лоши, да държи всички в безпросвещение и безперспективност. От останалите 30-40% са много лесно контролируеми – ромски вот, носталгичния вот, миньори или пенсионери“, коментира Иванов за гласоподавателите. По думите му, е много важно да се установи един политически субект със собствена физиономия, прозрачно и всяка седмица да декларира какъв бюджет е изразходен и за какво.

„Гоним постепенното изграждане на голяма демократична общност, която да изгради система вътре в България, а не да разчита на Брюксел. „Да, България“ има доста сериозен потенциал. Днес или вчера Горанов каза как щели да се коалират с ДПС. Ами гласувайте за ДПС тогава, там е сигурното“, призова иронично Иванов.

Ние сме най-силният алерген в тялото на българската мафия от много време. За това си струва да се гласува. Над половината от хората вземат решението последната вечер. На тях говоря тази вечер – струва си да инвестираш“, каза бившият правосъден министър.

Той не пожела да влиза в разговор за съдбата на дясното в България като каза, че това не е разговорът на „Да, България“.
„Ние искаме да започнем разговор с хора за нова форма на доверие и нови условия, при които се дава доверие. Аз не се надявам да съм ново лице, а да съм запазено лице. Аз работя за законност. За да има законност, трябва да има страх от закона. Има много хора по високите етажи на властта, които имат гарантиран имунитет от главния прокурор, без значение кой е той“, обясни Христо Иванов.

Той каза, че предложенията на „Да, България“ са такива, каквито вярват, че могат да изпълнят. „Няма да обещаваме заплати и пенсии, а да осигурим условия на законност и здрави институции така, че хората да изкарат сами колкото е собтсвеният им потенциал“, подчерта Иванов.

Има партии като ГЕРБ, които са готови на всичко, да напишат нова Конституция, да пратят човек на Марс, само да не направят реформа в прокуратурата. Политическата корупция е зачената в изборния и партийния процес. Когато трябва да изграждаш местна клиентела, която да пласираш по фирми, бордове и всякакви институции, влачиш след себе си хора, които знаят, че партийното членство е единственият им вариант да успеят“, категоричен е кандидатът за народен представител.

„Първо – имаме желязна воля, колективна, да изградим една политическа организация, която няма да бъде принудена да връща услуги под формата на нагласяне на обществени поръчки и пласиране на хора, които не стават за нищо, на държавни позиции. Да бъдем със свободни ръце. Второто нещо е съдебната реформа. Третото е електронно управление, което е много ключово. Особено важно е и активната европейска политика“, обясни накратко приоритетите на програмата Иванов.

По думите му, има три сценария за електронното управление.

„Първи сценарий – неутрален – да хвърлим парите през прозореца и да не правим нищо. Вторият – да бъде негативен и да имаме електронна мафия. Това ще означава, че сме стигнали до следващо ниво. Положителният сценарий – можем да направим реална електронна революция на администрацията. Ще намалим с 60% всички бумащини и хартийки, които се издават, ако искаш да си откриеш фирма, например. Във времето това може да се случи до 2020 г.

„Първоначалната цел е да гарантираме правила и работещи институции. Трябва да има гаранция за равни стандарти според таланта на всеки, който може да се реализира. Корнелия Нинова откри корупцията за БСП. Никога до сега това не беше тема. Нинова съобщи колко се краде на година в България – 10 милиарда. По нашите изчисления става дума за по-голяма сума. Ако спрем тези кражби, ще има пари за социална, образователна и каквато друга искате политика. Това е спешната помощ на българската държава, която е в много критично състояние“, категоричен е Христо Иванов.

„Да, България“ е екипът на бърза помощ. Когато успеем да я закрепим, тогава ще водим ляво-десния разговор“, посочи кандидатът за депутат.

Той каза, че е много важно хоризонтът на разговора да бъде по-широк, тъй като все още не знаем колко са българите в чужбина и колко са децата им там. „България вече е разпростряна на пет континента. Тези хора са най-големият ресурс на България. За нас това е стратегическият резерв на българската нация. Това е и най-големият инвеститор в България. Натам гледат нашите млади хора тук. Трябва да направим териториална България привлекателна за тези хора“, категоричен е Христо Иванов.

Той разказа и за срещите си с хората от различни населени места. „Ние бяхме в Кърджали, бяхме и в Рибново. Първият въпрос, който ми зададоха хората там, беше: Защо нито един български политик не идва при нас? Защо сте ни оставили на ДПС? Кога Делян Пеевски ще влезе в затвора? Защо не връщат парите от КТБ?“

По думите му, ако българите в Турция искат да гласуват за демократична, европейска, светска държава, трябва да гледат към България и трябва да гледат към „Да, България“.

„Темата за ролята на Кремъл, повдигната от бившия президент Плевнелиев, е много важна. Цялата ситуация около ДПС и ДОСТ е един политически разлом. Доган се опита да сключи мир с Турция и избра Местан да проведе тази операция, но очевидно не се получи и отношенията се разпаднаха, когато падна самолетът“, коментира Иванов.

По думите му, България е държава, която може да бъде дом на всички българи, независимо къде живеят те, и трябва да бъде прицел на техните мечти и очаквания, включително на тези наши сънародници, които сега живеят в Турция. „Те трябва да разберат, че им трябва българска, светска партия. Да избират между един разцепен проект на ДС, няма да реши проблемът“, смята Иванов.

Той коментира и темата за намесата на Америка в България. „Трябва да имаме предвид, че началото на официалния диалог между българските власти и превърнатата в основен черен дявол фондация „Отворено общество“ датира от 1989 година. България се стреми към приближаване с Америка. Доколко присъстват те тук, е до голяма степен въпрос на двустранни отношения. Те оперират при много висока степен на прозрачност и отчитане на това какви средства се разходват. В момента, в който България реши, може да прекрати тези отношения. Но не така стоят отношенията с Русия. Въпрос на двустранни отношения е. Всички правителства досега наричат САЩ стратегически съюзник“, посочи Христо Иванов.

Той коментира и въпроса чий е Крим. По думите на Иванов, международното право по отношение на Крим е еднозначно. Крим е украински.

„И Тръмп, и Радев го признаха, защото няма какво друго да се каже. Принципът на ненарушимост на границите е много важен. България, ако сте български патриот, има интерес принципът на ненарушимост на границите, да бъде железен. Ние ще бъдем донори на територия или ще получаваме територия, ако започне местене на границите? Не може да има тълкувания в случая“, категоричен е кандидатът за народен представител.

Той каза, че „Да, България“ би могла да работи с всеки един депутат в парламента, който има лице да застане зад каузата на съдебната реформа.

„Слагаме нашата програма и който иска да гласува с нас и ние можем да се наредим до този човек и не ни е гнус, можем да работим заедно. Обичам да си даваме сметка, че и в политиката, и в човешките отношения има приличие и хигиена. Някак си, няма как с Пеевски да правим реформа. Със сигурност няма как да работим с партии като ГЕРБ, оглавявани от г-н Борисов. Той трябва да слезе от българската политическа сцена. Много ще ни е трудно да работим с БСП“, обясни Христо Иванов позицията на „Да, България“.

Той е категоричен, че и Корнелия Нинова, и Бойко Борисов са опасни за демокрацията в България и от тях струи битова антидемократичност. „Ние сме готови да определим дневния ред, по който да се управлява България и аз съм готов да застана зад такъв дневен ред. Нека стигнем до персоните, но въпросът дали ще стана премиер не е релевантен към момента“, каза Иванов.

„Който и от тях двамата (Борисов и Нинова – бел. ред.) да стане премиер, решенията ще се пазарят в сараите и ще се прилагат от Пеевски. Изборите на 26 март са различни по няколко причини. Мафиотският модел се разпада от само себе си. Външният контекст също драматично се промени. Трябва да спрем да чакаме евроневолята, а да си изградим силен политически гарант тук“, заяви още Христо Иванов.
Той каза, че изборите договорено ще бъдат пазарувани, МВР ще си затваря очите за това, което се случва по ромските гета и етническите райони.

„В момента тече много тежко преразпределение над контрола на тези места. Провокацията на тези избори е опитът тази норма да бъде отменена и да бъде заменена с нормалност. Пеевски доказва, че тази провокация идва с нас“, обясни оше той.

Иванов посочи, че от „Да, България“ са за СЕТА, но не коментира темата в детайли, тъй като коалиционните партньори „Зелените“ имат друго мнение. „Не е въпросът да изгласуваме нещо, а да има консенсус“, каза Иванов.

Той разказа, че е писал писмо до британския премиер за това, че Великобритания не може да си позволи правата на българите там да бъдат поставени под въпрос в контекста на Брекзит. „Ние ще работим за нашия стратегически ресурс – България като световна и човешка общност. Българите в чужбина са един от най-големите производители на българщина. И България трябва да бъде на картата на техния избор и да бъде конкурентна за тях“, заяви Христо Иванов.

Чуйте целия разговор с Христо Иванов от „Да, България“ в следващото видео:

Вижте също

Бойко Борисов поздрави БСП за мъжката битка, Христо Иванов призова за подкрепа българите в чужбина

Христо Иванов от „Да, България“ се обърна към българите в чужбина, които все още не …

6 коментара

 1. Дървосекачът

  Е, добре де, г-це Великова & г-да Вълков+Конакчиев ! :
  – Защо след като И на Трима-ви, че И на г-н Хр. Иванов , ви Е на Върха-на-езика – ‘забравихте’ да попитате ЗА Двустъпковата ?!

 2. Ако пък Христо Иванов спечели изборите (смях в залата), решенията ще се взимат от Прокопиев и ще са основно как да си напълни джоба още!

 3. Прокопиев

  Типичните жалки опити на пишман политик, който няма никакъв рейтинг и никой не иска да гласува за него да си прави ПР на гърба на големите. Христо Иванов бързо забрави, че беше част от предходния кабинет и министър, който не свърши работа и за 5 пари. Надроби едни големи каши и после си хвана шапката и избяга. И този щял да ни оправя…

 4. Иван Христов

  Христо Иванов е поредната политическа пионка на Прокопиев!

 5. А ако Христо Иванов влезе в Парламента дори, решенията ще се вземат и пазарят в Икономедиа на Прокопиев!

 6. не се гаси.....

  г-н Иванов: ……г-н Борисов трябва да слезе от българската политическа сцена! Верно ли и кога това? Интересно е, че и други някои искат също, например: Гарелов, Гестапото, Йончева, пиарката на Трактора, Радан, Слатински, Бонев и тука някъде наистина ти става гнусно да изброяваш! Христо Иванов е човек над 40 години, който 1 /една/ година трябваше да ходи на работа всеки ден и да бачка поне по 10 часа и се отказа! Ама така е. Болшевиките по принцип са срещу работното време, понеже го намират за унизително!