неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Христо Христов за новата си книга и политическото правосъдие на тоталитарната власт

Христо Христов за новата си книга и политическото правосъдие на тоталитарната власт

„У нас все още липсва цялостно изследване на т.нар политическо правосъдие по време на тоталитарното управление, има само изследвания на отделни процеси – като тези срещу Трайчо Костов, Георги Марков, Георги Заркин.

С труда си „Белият терор от 1923-1925“ отваряме нова страница за конкретен процес, който е различен от всички останали, тъй като показва как тоталитарната система използва съдебната власт по изключително брутален начин, заобикаляйки с незаконен административен ход въпроса за давността на престъпленията.“

Това заяви журналистът и писател Христо Христов за новата си книга, написана в съавторство с Христо Петров, която разказва за политическия процес срещу офицери от 3-та секретна секция на Министерство на войната по онова време.

Процесът, който ги осъжда на смърт през 1954 г. (след което те са помилвани и загиват по затворите), е по решение на Политбюро на ЦК на БКП и започва по времето на тогавашния лидер Вълко Червенков. Офицерите от контраразузнаването са имали специфични задачи, сред които и преследването на участници в атентата срещу църквата „Света Неделя“ през 1925 г. и пресичането на каналите за оръжие от СССР за комунистическия тероризъм.

„В изследването се прави много подробен юридически анализ на законодателството по време на комунистическата власт и на това как безотказно действа политическото правосъдие, което организира образцов и бърз съдебен процес не за справедливост, а с цел възмездие.

Същевременно правосъдието след промените не може да заобиколи въпроса с давността. В хода на изследването установихме, че дори най-добрите юристи у нас не познават тази процедура, по която е действала властта, за да заобиколи по нелегален начин проблема“, казва още Христов.

По думите му съвсем случайно книгата излиза в много интересен момент – когато в Конституционния съд се гледа казусът за давността по отношение на престъпленията на комунизма.

В студиото журналистът коментира и днешното решение на парламента, който отхвърли ветото на президента, наложено върху част от промените в Изборния кодекс, ограничаващи възможността на българите в чужбина да упражняват правото си на глас.

„Очевидно става въпрос за голяма търговия, в каквато българската политиката се превърна през последните години. Не може да не ми направи впечатление, че в много ясен за България момент, в който тя трябва да препотвърди евро-атлантическата си позиция и път на развитие, се активират партийни лидери сътрудници на Държавна сигурност.“

Според Христо Христов оттеглянето на АБВ от управлението, подкрепено от заплахата, че и Патриотичният фронт могат да ги последват, е част от по-голям пъзел за дестабилизация на страната. Вроятно управляващите се се решили на сделка, за да не се стигне до парламентарна криза, но от друга страна говорим за нарушаването на конституционни права, отбеляза той.

„Ние сме доста безпаметна нация и откриваме истинските си герои с половин или един век закъснение. Хората много бързо забравят националните катастрофи, а политиците разчитат на това, за да си правят сметките“, заключи журналистът. Чуйте целия разговор с христо Христов:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …