четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Христо Христов: Прокуратурата е с широко затворени очи към престъпленията на комунизма

Христо Христов: Прокуратурата е с широко затворени очи към престъпленията на комунизма

БКП е използвала прототипи на офшорни зони чрез Държавна сигурност още в началото на 60-те години на миналия век, за да прикрие участието си в сделки с оръжие и други финансови операции

През 1961 г. в Лихтенщайн е регистрирана първата подобна фирма – „Имекстраком”, с цел да прикрие участието на режима в търговски операции с оръжие.

За „добрите практики“ на номеклатурата отпреди ‘89-та година – разказа разследващият журналист Христо Христов.

„Фирмата е регистрирана от физическо лице – българския офицер от Държавна сигурност Георги Найденов, който е ръководител на „Тексим“. Всъщност това е първата задгранична фирма, регистрирана по времето на комунизма“, посочи Христов.

„Именно историята с „Имекстраком” е прототип на това, което наблюдаваме днес. Не трябва да се забравя, че когато излезе информацията за т.нар. „панамски досиета“, бе съобщено, че тя се отнася за последните 40 години, което означава, че обхваща известна част от края на комунизма в България“, отбеляза още журналистът и допълни, че е интересно дали ще се появят в документите явни или неявни фирми на комунистическия режим.

По думите му съществуват 3 вида фирми – неявните фирми на ДС, свързани с Първо и Второ главно управление; чисто търговски дружества и т.нар. производствени фирми, които стават популярни през 80-те години.

Той е категоричен, че именно третият вид са печелившите дружества и големият въпрос е

какво става след 1990 г. със скритите печалби от задграничните фирми.

„В документ до главна прокуратура на тогавашната контраразузнавателна служба се казва, че са започнали злоупотребите със скритите печалби на задграничните фирми и се говори за най-малко 1 млрд. долара“, посочи Хростов.

„За съжаление прокуратурата е с широко затворени очи към престъпленията на комунизма и именно въпроса – къде са потънали задграничните печалби. Това са български, държавни пари. Сега главният прокурор оспорва отпадането на давността за престъпленията на комунизма, но това не са само делото за убийството на Георги Марков и Възродителния процес“, каза още разследващият журналист и подчерта, че днес прокуратурата би трябвало да се върне към Дело номер 4 за икономическата катастрофа на режима, тъй като сега е много лесно да се проследят изчезналите капитали.

Той каза още, че не изненадан от имената на български бизнесмени, които излизат от „досиетата от Панама“, но е изненадан, че голяма част от медиите не съобщават , че е тънката червена нишка, свързваща тези бизнесмени е, че са сътрудници на ДС.

 

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

2 коментара

  1. Дано се появят. Но отдавна вече те не са сами, а са обхванали в мрежа целия т.нар. нов политически елит, който основателно не желае да се занимава с търсене на истини и осъждане на финансови престъпления и далавери. Това е тъжното.

  2. Всичките български имена, които излязоха и предстои да излязат в досиетата от Панама, са свързани с мафиотската организация БКП и нейния орган Държавна Сигурност. Затова трябваше да приемем закон за лустрацията още в началото на този „преход“, както направиха другите държави в Източна Европа.