неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Христо Христов и Красимир Райдовски – две гледни точки за ДС, вербуването и компроматите

Христо Христов и Красимир Райдовски – две гледни точки за ДС, вербуването и компроматите

Поредна порция бивши сътрудници на Държавна сигурност от журналистическите среди, огласени преди дни, разпали на нов глас дискусии в обществото пространство. Защо сянката на ДС продължава да отваря рани, как са работили вербовчиците и действаща ли е и днес практиката на вербуване чрез лични зависимости и компрометиращи тайни – по тези въпроси в еМисия България разговаряхме с професионалния разузнавач Красимир Райдовски и журналиста Христо Христов, автор на сайта Desebg.com.

„Вече 25 години дъвчем дъвката ДС, която е панацеята, оправданието за импотентни политици, професионалисти и други, за всичко, което не е наред в страната ни. Представете си колко са останали живи от работилите до 1989 г., на каква възраст са живите и имат ли такива организационни и финансови възможности“, коментира Райдовски. По думите му е важно да разграничим отделните сегменти на специалните служби – външнополитическо, военно, контраразузнаване и т.н.

„В България създадоха Шесто управление за борба с идеологическата диверсия по образ и подобие на съветското, като в него има няколко направления и структури, провеждали чисто контраразузнавателна дейност и дейност срещу чужди националистически и всякакви други „изми“ в България. Те вършеха изключително полезна работа за България, кой каквото ще да казва“, добави той.

По думите му т.нар. Шести отдел се е борил за „чистотата на БКП“, като само там не са се занимавали с оперативна работа, а с „топене на хора“, с политически и партийни доноси. Райдовски призна, че този агентурен апарат е ползвал привилегии, най-вече за кариерен растеж, а някои от тези хора са направили кариери и след промените.

При нас компрометиращи материали за кандидата много рядко са се използвали, понеже това не е плодотворна и трайна основа, заяви още Райдовски относно методите на вербуване. По думите му много подобни опити са завършвали неуспешно, тъй като кандидатът не се е чувствал притеснен от разкриването на информацията в компромата срещу него.

Гнусно е, но това се прави навсякъде по света, каза още разузнавачът, според когото днес лицемерието и демагогията са още по-силни.

Говорят за реформи в МВР и ДАНС, но за тях реформите са само в заплащането, а истинската ще бъде тогава, когато бъде прерязан методът за назначаване и изграждане на кариера чрез шуробаджанащина, заяви Райдовски, според когото и днес службите се ползват за политически и други цели.

На въпрос съхранила ли се е ДС след 89-а година, той каза, че няма как. Успя да се съхрани военното разузнаване, където и до ден днешен сегашната структура прилича на старата – много по-стройна и със сериозно влияние, добави разузнавачът.

Досиетата трябва да се четат, за да видим реалната истина, призова на свой ред Христо Христов.

Той подчерта, че не бива да забравяме най-важното – че става дума за репресивен апарат, работил за тоталитарен режим и изпълнявал партийните поръчения. Структурите на ДС винаги са работили и преследвали по политически признак, напомни журналистът.

По думите му личните кадрови досиета на офицери, с които се е запознавал, сочат, че оценката на партийния комитет е била много по-важна от оперативната атестация за тях.

Христов разграничи новите специални служби от ДС и като напомни, че докато преди всичко е било по линия на верността към партията и Съветския съюз, то днес оперативните работници се кълнат в Конституцията и по закон трябва да са непартийни. Разбира се, че и днес има злоупотреби в специалните служби, но разликата е, че сега става дума за корупция и злоупотреба с влияние, отбеляза Христов.

„Чел съм доста досиета и не споделям мнението, че хората са били насила вербувани. Има и много редки случаи на сътрудници, които след 10 ноември сами са избрали да разкрият факти около вербуването си“, каза още той. По думите му ДС е събирала потресаващи компромати и за самите си оперативни си работници и техните семейства.

Според журналиста повечето медии у нас реагират само на скандални имена сред огласяваните бивши агенти, а за някои от тях, собственост на бивши кадри на ДС, това изобщо не е тема. Шокиращо бе, че когато бяха обявени агентите в банките, това почти не бе отразено, даде пример той.

Христо Христов подчерта също, че Комисията по досиетата работи методично вече девета години и всяка седмица излиза с по няколко решения, които той последователно, а не избирателно отразява в сайта си.

Чуйте двата разговора по темата във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Не знам как подбирате тези тотално неподготвени мъпети за телевизионни водещи, но интервюто с престъпника Райдовски беше сведено до носталгичен монолог от страна на милиционера за „добрите стари времена“. Нито дума за създаването на мафията, за изчезналите стотици милиарди в куфарчета, за репресираните хиляди невинни българи, за създаването на олигархията, и за връзките на днешните политици с ДС.