понеделник , 16 юли 2018
Начало / Жива връзка / Христо Христев: Патриотичният фронт и „Атака“ са заплаха за демокрацията

Христо Христев: Патриотичният фронт и „Атака“ са заплаха за демокрацията

Преподавателят по европейско право Христо Христев коментира, че президентът Росен Плевнелиев едва ли ще възложи проучвателен мандат за съставяне на правителство на Патриотичния фронт.

„По отношение на ПФ съществуват много въпросителни що се отнася до отношението на формиращите го парламентарни групи към основни принципи и ценности на демокрацията. Мисля, че президентът Плевнелиев, който нееднократно е заявявал и доказвал принадлежността си към ценностите на демокрацията, няма как на края на мандата си да си сложи такова петно на ревера. Няма причина за това“, каза Христев в предаването „Жива връзка“.

Той изрази съмнения държавният глава да връчи проучвателен мандат и на малката група на Реформаторския блок.

„Ние сме в хипотеза, при която двете най-големи партии – ядрото на сегашното управление и основната опозиционна партия, заявяват, че отиват към предсрочни избори и няма да участват във формирането на правителство. Оттам нататък какъвто и да е механичен тип мнозинство би било нечиста сделка и нагласяне на управление на базата на скрити зависимости. А това е опасно предвид високата степен на липса на доверие на българските граждани към Народното събрание и към политическата система като цяло“, смята Христев.

По думите му, правителство в рамките на настоящия парламент е опасно и с оглед на ясната воля на българското общество за промяна след вота на референдума. Той е категоричен, че очакванията са да се отиде към предсрочни избори.

„Патриотичният фронт с пришита партията на Волен Сидеров към него е заплаха за демокрацията и нормалното развитие на българското общество. Това са хора, които последователно и неотклонно поставят под въпрос основни елементи на демокрацията в България, хора, които настройват едни срещу други части от българското общество, и хора, които проповядват омраза. Такива хора да бъдат оставени да формират управлението у нас е пагубно“, подчерта Христев.

По думите му от падането на Франко от власт в Испания в Европа няма крайнонационалистическо управление с наченки на неофашизъм. България да стигне дотам, че да бъде формирано такова правителство би било падение, допълни преподавателят по европейско право.

Целия разговор с Христо Христев можете да видите във видеото:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …