петък , 28 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Христо Бойчев за „Болница накрай света“: Това е трудна история
BOICHEV картинка

Христо Бойчев за „Болница накрай света“: Това е трудна история

Спектакълът „Болница накрай света“ е новото предложение на екипа на Малък градски театър „Зад канала“ към софийската публика. Абсурдната комедия по пиесата на Христо Бойчев „Районна болница“ ни отвежда в отделение за душевно болни, където главният герой се опитва да си спомни кой всъщност е той.

Писана в края на 80-те години, пиесата е стряскащо актуална, а алегорията с държавата ни е очевидна.

Режисьор на постановката е Дино Мустафич, а в главната роля е Филип Аврамов, на когото партнират Александър Дойнов, Иван Петрушинов, Евгения Александрова-Лечева, Албена Михова, Стоян Младенов, Пенко Господинов. Премиерните представления са на 29 и 30 септември.

„Зрителят може да си помисли така, но това не е политическа пиеса. Бих нарекъл жанра народна комедия, но тъжна, трагикомична“, каза в студиото на еМисия България авторът й Христо Бойчев.

По думите му героите са типични българи, колоритни чешити от Полски Тръмбеш, като всички имат реални прототипи, сред които е и самият той – в лицето на героя, когото три пъти оперират за апандисит.

Той нарече „поредния български парадокс“ факта, че пиесата се играе за първи път в София, макар да е представяна в почти всички други театри през годините, както и в 20 страни по света, дори чак в далечен Сибир.

Христов Бойчев разказа и как Мустафич е поел режисурата. Двамата се познават откакто той поставя друга негова пиеса – „Полковника птица“, в Сараево. Оттогава започва приятелството и творческото им сътрудничество.

Режисьорите не я разбират тази пиеса, пошегува се още драматургът. „Тя си има своя тайна, но повечето гледат еднопланово и не разбраха философските й послания. Сегашното поколение режисьори избягват да разказват тежки и трудни истории, а това е трудна история.“

Чуйте целия разговор с драматурга:

Вижте също

EMBG_MUZIKA

Българско клавирно дуо с престижна награда за класическа музика

Аглика Генова и Любен Димитров гостуваха в студиото на еМисия България и разказаха за престижната …