понеделник , 23 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Христо Бойчев: 20 години по-късно лозунгът „Шъ са оправим“ е още актуален

Христо Бойчев: 20 години по-късно лозунгът „Шъ са оправим“ е още актуален

През есента на 1996 г. кандидат-президентската надпревара преминава с участието на една двойка, която успява да спечели близо 60 хиляди гласа. Мотото „Шъ са оправим“ и сатирично-пародийните политически послания на Христо Бойчев и Иван Кулеков задават алтернативен тон на протестен вот срещу автентични партийни кандидатури.

Писателят и драматург Христо Бойчев, по-известен в Германия, отколкото в България, гостува в предаването еМисия България.

По думите му политическата пародия се превърна в ежедневие у нас, защото 90% от хората в политиката са там заради бизнес интереси.

„В театъра е важно актьорът, когато играе, да си вярва, писателят, когато пише, трябва да вярва, че е истинско и полезно за обществото, а това го няма в политиката“, коментира Бойчев.

„Парламентът е материалът, който излъчва политици по-нагоре, така че от този материал какво можеш да очакваш. От друга стана няма личности – ето сега и президент не могат да излъчат“, каза още драматургът и добави, че заради липса на мажоритарност в избора имаме къса политическа скамейка от фигури.

По думите му ГЕРБ имат един успешен политик – кметът на София Йорданка Фандъкова, докато в БСП и ДПС пък има дългогодишни политици, но с лош имидж.

Лозунгът „Шъ са оправим“ е в пледоарията на всеки кандидат. 20 години минаха от нашата кампания и още 7 от революцията, променят се няккои неща, но съдебнта система не можем. Всяка реформа е болезнена, защото има хор,а които не искат тя да се случи. При нас всичко става болезнено. Но ако няма правила, то няма и общество“, коментира още Бойчев.

„Моето огорчение е към най-високите етажи на властта, които не могат да направят реформите в правната система“, сподели драматургът.

Вижте целия разговор с него във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …