четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Християнският свят отбелязва Възкресение Христово

Християнският свят отбелязва Възкресение Христово

Разпети петък е най-драматичният ден от страстната седмица – денят, в който Христос е разпънат на кръста, за да се превърне в изкупителна жертва за греховете на човечеството. Възкресение Христово е един от най-големите християнски празници. Тази година източният и западният Великден съвпадат.

Обикновено католическият Великден се празнува по-рано от православния. Основната причина е, че православната църква определя датата за честване на възкресението на Христос според Юлианския календар, а католическата църква – според Грегорианския. Православните християни спазват и допълнителното изискване Великден да не съвпада с еврейската Пасха. В случай на такова съвпадение католиците и протестантите отбелязват Великден, а православната църква го отлага с един лунен месец. Тази година очакването на чудото за всички християни ще е на 16 април.

Страстната седмица започва с тържественото влизане на Иисус в Йерусалим и завършва с Неговото възкресение. В петък е разпнат Божият син, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. В този ден Иисус претърпял безброй поругания, мъки и неимоверни страдания.

Нарамил тежкия кръст, Божият син поема последния си път по хълма Голгота, където е бил прикован към кръста и распнат между двама разбойници. На Велика събота Църквата възпоменава телесното погребение на Иисус и слизането Му в ада. По обичая на юдеите приближени снели пречистото тяло от кръста, обвили го в пелени с благовония и го положили в каменен гроб в Йосифовата градина.

Потънала в скръб, с пронизано от мъка сърце, света Богородица първа била известена за чудото от Възкръсналия Господ Иисус, който Сам й се явил. На третия ден жените, които присъствали при погребението, тръгнали рано, за да помажат тялото Христово. Но те били загрижени кой ще им премести гробния камък. Мария Магдалена избързала и първа видяла гроба отворен. След като Възкръсналият Христос се явява на майка си, се явява на Мария Магдалена.

Преданието разказва, че тя се явила и в Рим пред император Тиберий с червено яйце и го поздравила с пасхалния привет: „Христос воскресе!“ И тъй, жените мироносци са първите вестители на Възкресението.

Хиляди християни от православните църкви в цял свят участват всяка година в ритуала в църквата на Божи гроб в Йерусалим „Слизането на благодатния свещен огън“. Огънят се смята за най-голямото чудо в света след Възкресението Христово.

В град Йерусалим, над мястото на Божи гроб, е издигнат малък параклис, а над него – величествен храм. Всяка година на Велика събота православните получават там Благодатния огън. Най-ранните сведения за Благодатния огън са от втория век след Христа. И до днес, в навечерието на Велика събота, всички кандила и свещи в храма се загасят, след което се прави оглед дали няма оставено нещо запалено.

Запечатва се входът на параклиса, в който е Божият гроб. Православният патриарх на Йерусалимската Църква застава пред входа на параклиса. Войници проверяват дали в дрехите му не е укрито огниво. После премахват печата от входа и патриархът влиза в пещерата с Господния гроб, където цари мрак. Започва напрегнато чакане – минути, понякога и часове. И след това се появява благодатният огън. Той има небесен произход и в първите минути, след появата си, не пари и не изгаря ръцете и дрехите.

Тази година в навечерието на Възкресение Христово българска църковно-държавна делегация ще донесе на 15 април Благодатния огън. По решение на Светия синод, църковната делегация ще бъде оглавена от Старозагорския митрополит Киприян.

Очаква се делегацията да пристигне на 15 април – между 19:00 и 21:00 часа на Летище „София“. Вижте повече в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …