понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Христиан Митев: Съсловните организации могат да дойдат на обсъждането на закона за съдебната власт

Христиан Митев: Съсловните организации могат да дойдат на обсъждането на закона за съдебната власт

Христиан Митев – народен представител от „Обединени патриоти“ и един от вносителите на спорния проект за промени в закона за съдебната власт, гостува в студиото на „Честно казано“ и Люба Кулезич с коментар по темата.

„Този законопроект включва не само норми по отношение на финансирането на магистратите. Има и други, които целят да укрепят независимостта на съдебната власт. Премахване на възможността съдии да участват в избирателни комисии. Имаме промяна, с която създаваме комисия за партньорство с ВСС“, обясни Митев. Той изрази надежда новия ВСС да се различава от стария и да бъде в пъти по-добър от настоящия.

„Очаквах да видя в комисия по правни въпроси част от представителите на съсловните организации. Те могат да се запознаят, че на първо четене ще се гледа законопроекта в комисията“, обясни Митев.

„Ние не гледаме само и единствено финансирането. Така излезе, защото съсловните организации се фокусираха само и единствено на тази поправка“, заяви депутатът.

„Никой не е казал, че промените ще бъдат приети в този вид, в който са внесени. Очаквам първо да има дебат, но освен медийния, трябваше да протече и институционалния дебат. Беше хубаво колегите от съсловните организации да дойдат и да участват в обсъждането“, заяви Митев.

По думите му, финансирането по Оперативните програми подлежат на двоен контрол. „Идеята на този текст е ограничаване изобщо на външното финансиране. Текстът предвижда само и единствено от членски внос и от имущество“, подчерта той.

„Идеята е да се осигури независимост на съдебната власт от външни влияния. Съдия, която е член на една от съсловните организации, гледа дело срещу холандски гражданин. Същата организация получава финансиране от Холандската държава. Постановява оправдателна присъда за хулиганство и тя е отменена от въззивната инстанция“, даде пример Митев и добави, че това е пример за основателни съмнения за влияния. „Всеки който плаща, поръчва музиката“, заяви депутатът.

„Трябва да се търси диалог. Все още има възможности между първо и второ четене да получим и предложения и от съсловните организации. Приканвам и граждани, и всякакви НПО, да изпращат предложенията си до народните представители и ги приканвам да участват в заседанието на правната комисия между първо и второ четене“, призова народният представител.

Вижте целия разговор с Христиан Митев в следващото видео:

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …

3 коментара

 1. Дървосекачът

  …и така, г-це Кулезич/БиАй ! :
  – Отчитайки Всеобхватността на интернет/медийните Инсинуации/Сабитажи/Губивремки и т.н. (кат на тоя ‘наш’интернетчик …под Кодово имя Тук ‘не се гаси…’) които Целево Заливат Българското интернет/инфо Пространство (и то Очевидно от Платени с Наши Данъкоплатски пари лица …или Обратното на)
  – намирам за Задължително&Неотменимо – Вие&БиАй да Започнете Тотален DrillDown за Узкореняване на тези Недопустимости !
  ….има ТочноДве направления ЗА Действие :
  а. Самите медии (т.е.материалите-им) – където Определено Ще помогнат Уважаваните ЕС/Глобални Структури ! ..и
  б. форумите/дискусиите (виа коментари) към тях – където Освен т.а – Ни трябва И Директното Реално участие на Всички Българ(к)и ….т.е. Трябва да създадем Български интернет Регистрар !
  (Примери : – по т.а СА Блиц, Пик, БългерианТаймс, СКАТ, Алфа, КаналТри …та Донякъде И БНТ ….- по т.б – освен Всевъзможните Енторазредни ‘дискусионни’ на ‘наште’ Трябва да Има действие спрямо Дир.бг)

  Успех !

 2. не се гаси.....

  Дървосекач, имаш избор между логопед, лоботомия и либерастия. Все пак е някакъв избор!

 3. Дървосекачът

  ….та Значи – г-н Християн Митев
  а. бидейки р. 1980та – Влита в ‘нашта’ парла-мента през 2015та …и
  б. Без (БЕЗ.) АбсолютноНикаква яснота що Има като Експертиза – Днес Воглаве со Туимътъ (изберете думата) , между коитоИменно Е оня-там със Систематичните СвръхНедопустимости – видите-ли взели да ‘умнясват’ и то Баш по АПК ?! …и
  в. при Доказаното Нищоправене на ‘нашта’ парла-мента – таз ‘модификация’ на АПК ‘мина’ НаМомента ! …и
  г. която ‘модификация’ – де-факто Лишава Нас-Всички Н.В. Данъкоплатецът от дориДостъп до Съдебни Искове !
  ….като отделно – НЕ е съгласувана ( и дориВидяна от !) Гилдията !

  …то аслъ остава Този Митев да Се окаже сродник на Онея Митеви !