вторник , 19 юни 2018
Начало / Новини / АМЕРИКА / Храните в Америка поевтиняват

Храните в Америка поевтиняват

Спад в цените на хранителните стоки в Америка за първи път през последните 50-сет години. Каква е причината за това и колко спестяват хората там, разказва Елена Хотинова от Чикаго.

Пазаруването в хранителния магазин се е превърнало в ритуал за много семейства в америка. Но напоследък се забелязва нова тенденция – много хора започват да пазаруват хранителни продукти онлайн, а заради конкуренцията, цените в традиционните супермаркети падат.

Стийв, който живее в Чикаго, смята, че цените са същите и не вижда разлика.

Всъщност хората плащат по-малко, когато влязат в магазина. Цените в супермаркетите са паднали с 1.3 процента. Това е първият спад от 1967-ма година насам. Федералното правителство казва, че цените на много храни са намалени.

Миналата година телешката кайма е струвала 3,96 $ за паунд. Сега – 3.56 $ за паунд, което се равнява на 13.61 лева килограма.

Един паунд сирене чедър е по-евтино с 40 цента. В момента струва 4,97 долара или 19 български лева за килограм.

Спад има и в цената на доматите. Според данните един пауд в момента е около 1.93 долара или 7.37 лева за килограм. Двойно е намалението на цената на яйцата. Сега един картон с 18 яйца в складовете за търговия на дребно струва 1,79 долара или 17 стотинки за яйце.

Причината – нарастващата конкуренция от онлайн магазините, които предлагат удобството да пазарувате от вкъщи, а понякога дори безплатна доставка и по-ниски цени. Онлайн пазаруването на дрехи не е лошо, но за храна… не съм голям почитател. Мисля,че е по-добре да излезеш от вкъщи и да се разходиш малко.

Вижте също

Съдът прекрати делото срещу бившия шеф на НДК Мирослав Боршош заради неясно обвинение

Софийският градски съд прекрати делото срещу бившия директор на НДК Мирослав Боршош и бившия председател …