четвъртък , 23 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / „Храна за Земята“: Успешният опит на няколко семейства да компостират заедно
Compost_Irena

„Храна за Земята“: Успешният опит на няколко семейства да компостират заедно

В Княжево градската среда на столицата се слива с планинския пейзаж. Няколко жители на този квартал превръщат боклука си в „храна за Земята“ – по метода на компостирането. Идеята е на Ирена Събева. Тя събира биологичните отпадъци от домакинството в малка кофа, която всеки ден изхвърля в общата компост зона. В компостирането участват общо седем семейства, но компоста се грижи предимно Ирена. „От кухненската кофичка изкарвам моите неща, тука може да се събират всякакви растителни, хранителни остатъци от домакинството, може да са и сготвени, без месо, яйца, риба и млечни продукти. Черупките от яйцата също са допустими участници в процеса на компостирането“, разказва Ирена, докато изхвърля боклука.

Подходящи за компостиране са всякакви дворни отпадъци, чай и кафе. Това са богатите на азот зелени съставки. Така наречените кафяви съставки пък са богати на въглерод. В компоста могат да влязат почти всички хранителни отпадъци. Има и списък с такива, които за забранени за компостиране. Освен съставките и тяхното съотношение, е важно и направляването на процеса – регулярно разбъркване, чрез което в сместа се вкарва кислород.

Компост зоната в Княжево съществува от три години. Семейството на Ирена обаче започва да компостира, докато живее в Девин, където се раждат трите им деца. Съпругът ѝ е германец и идва от среда, в която това е съвсем нормално. „Това беше първият опит за мен, в който аз започнах съзнателно да гледам на хранителните остатъци като на ресурс и на нещо полезно. Когато видях първата порция готов компост, на него бяха поникнали няколко семки от тиква. И те бяха толкова силни растения, още помня впечатлението, каква сила се крие в този готов материал! Защото компостирането е съвсем елементарен процес, в който с голяма лекота още в кухнята можем отделно да разделяме хранителните остатъци да ги сложим на едно място и там процесът да бъде ускорен от добре създадената хранителна среда и микроорганизми вътре, които си свършват цялата останала работа“, обяснява Ирена.

Как съседите на Ирена приемат идеята ѝ за квартално компостиране и как този метод за третиране на отпадъци би могъл да се отрази на таксата за смет – вижте във видеото:

Вижте също

SILVIYA картинка 4

Весислава Антонова: Хората са уморени от политиците и дебатите са им скучни

В редовната рубрика на Силвия Великова гостува журналистът Весислава Антонова от вестник „Капитал“. Преди това …