четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / HR експерт за проблемите на трудовия пазар: Няма хора, готови точно за определена компания или позиция

HR експерт за проблемите на трудовия пазар: Няма хора, готови точно за определена компания или позиция

Неблагоприятната демографска картина в България, липсата на имигранти и големият брой български емигранти са сред основните причини за проблемите на трудовия пазар у нас.

Това обобщи Надя Василева, шеф на голяма международна компания за подбор на човешки ресурси, като коментира и изводите от доклад на ЕК, изследващ необходимите умения за намиране на работа.

Според изследването над 50 на сто от българските работодатели изпитват трудности при намирането на квалифициран персонал. Като основни причини се посочват проблемите на и отпадането от образователната система, липсата на желание за (пре)квалификация и учене през целия живот, ниския дял на студентите с техническо и професионално образование, неумението за работа с нови технологии и др.

Има много компании, които инвестират в обучение, подготовка и преквалификация на кадри и именно те ще бъдат печеливши в следващите години, докато тези, които все още не са готови за това, не са гъвкави и очакват да намерят точния кандидат, ще имат проблеми, прогнозира експертът.

На пазара няма такива хора, които да са готови точно за една определена компания или точно за определена позиция, и именно затова имаме голямо количество безработни и голямо количество отворени позиции, които не могат да бъдат запълнени, добавя тя.

Според Василева огромен проблем е именно липсата на гъвкавост в отношенията между работодатели и търсещи работа и голямото разминаване между търсене и предлагане.

Тя обърна внимание, че намирането на кадри е изключително трудно, а за редица позиции изобщо няма хора, които искат да работят. От друга страна самите търсещи имат проблем с формулирането на своите желания и намирането на място, което да им ги предложи.

Експертът подчерта, че притежаването на диплома не гарантира само по себе си нищо, тъй като има глад за работници и без необходимостта от висше образование – като шивачи, шофьори на мотокари, и др. Същевременно обаче се търсят и много мениджъри на средно и високо ниво.

Така че липси има на всички равнища и във всички сектори на икономиката и то по-скоро като количество, а за качеството да не говорим, заключи Василева.

Тя призна, че Европа също има подобни проблеми на пазара на труда поради сериозното застаряване на населението, но в по-развитите държави има голяма имиграция, вкл. от българи, които освежават работния пазар, докато у нас това липсва. Според нея работодателите ни целенасочено трябва да търсят кадри от чужбина в проблемните сектори.

Василева цитира и техни данни, според които преобладаващите отворени позиции са свързани преди всичко със знанието на езици и техническите умения, а най-голямо търсене се очертава в аутсорсинг сектора и в производството.

Експертът напомни, че колкото повече се самоквалифициране и преквалифицираме, толкова по-адекватни ставаме на пазара на труда.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …