четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Коментар / Хора, улици, винетки
Регионалният министър Лиляна Павлова представя новите винетки. Снимка: БГНЕС

Хора, улици, винетки

Изборите са вододел – преди да се изреди до урните суверенът, политиците му свалят звезди, обгръщат го с „цветя и рози“. Обещава се като на сватба: коледни добавки за пенсионерите, ако някой пита за увеличаване на данъци и такси – се чуват категорични заявки, че това няма да се случи.

Не зная кое по-трагично – доверчиви избиратели с къса памет или политици демагози. През април регионалният министър Лиляна Павлова съобщи: „В този мандат сме взели решение да не повишаваме цената на винетката“. Месец след края на местните избори, управляващите промениха решението си. От 2016 г. шофьорите на леки автомобили ще плащат 97 лв., вместо сегашните 67 лв. за годишна винетка. Министър Павлова обясни, че реалната стойност била 150 лв., но сума била социално непоносима и затова приели по-малко увеличение. За да имаме по-добри пътища били нужни повече инвестиции. По-добри пътища беше обяснено с „по-малко дупки“.

За някои може да изглежда „сиромахомилско“ съждение, но управленската самозабрава от тип „затвореното общество в резиденции“ да прилага решение, без да търси мнението на данъкоплатците, е проява на изключителен цинизъм. Както когато се обсъжда как да се харчат нашите пари чрез държавния бюджет – набързо, по тъмно и с резерви, които политици да хвърлят по избори. Слизаме „долу“ при гражданите, само когато трябва да се гласува, но не и след вота. Още повече, че реално ефектите от увеличението на винетките няма да се усети през 2016 г., а по-нататък, отбеляза между другото г-жа Павлова.

И дори в представянето на аргументи за поредното „отупване на брашнения чувал“ беше разяснено, че цената на винетките е замразена от 2008 г., а оттогава минималната заплата се е увеличила с над 60 на сто. Т.е управляващите отново броят парите на гражданите. Както се превърна в редовна практика на премиера Бойко Борисов.

Последното многочасово задръстване на магистрала „Струма“ през септември премиерът извини с това, че българите имали милиарди левове в банките, били богати, за да ходят по едно и също време на почивка в Гърция. С винетките ли ще се извиняват управленците за редовното „счупване“ на новопостроени магистрални отсечки. За това, че при спечелване на обществена поръчка изпълнителят предава работата на подизпълнител, а той на следващ подизпълнител. Как ще обяснят това, че в Австрия годишната винетка за лек автомобил е около 170 лв., а в Швейцария – около 77 лв. Там заплатите не са като в България.

На последните избори управленците ни проглушиха ушите с лозунга – още един глас – още един квадратен метър асфалт. Ха, сега – дайте парите за този лозунг. А истинските въпроси, на които ще търсим отговор са: защо увеличение с 30 лв., а не с повече или по-малко; как в другите държави от ЕС е решен въпросът с поддържане на пътищата; какво ще гарантира, че винетка от 97 лв. ще подобри качеството на поддържане на пътищата в България.

Лъжат ли, издъниха ли бюджета или просто не знаят да смятат?

Вижте също

Чеверме-патриоти

Стигнахме дотук. По телевизора ни убеждават, че кренвиршите ни са от месо, а перилният препарат …

Един коментар

  1. Като гледам е много щастлива от постигнатото тази от снимката за радост на управляващите, българския народ ще плаща едни от най-големите такси и да кара по-едни от най-некачествените пътища! А скоро ни чакат и много други увеличения. А това не е ли опит да се попълнят дупките в бюджета след неуспешните промени на МВР?!