сряда , 20 юни 2018
Начало / Жива връзка / Холивуд отмени планираната си стачка

Холивуд отмени планираната си стачка

Сценаристите от Холивуд и представителите на филмовите и телевизионни студиа успяха да намерят решение и подписаха нов договор за следващите три години. Това предотврати планираната от сценаристите стачка, която би била втората в рамките на едно десетилетие.

Двете страни постигнаха споразумение, което включва допълнителни средства за по-кратките сезони на телевизионните сериали.
Голяма част от медийните компании изпитват трудности да привличат зрителите към каналите си в момент, от както услуги за онлайн видео стрийминг като Netflix и Prime на Amazon.com започнаха да набират популярност.

Това доведе до по-къси сезони на телевизионни сериали – от сезон с 22 серии на едва 10 епизода. Според Гилдията за последните три години приходите на всички сценаристи, които работят на епизод, са спаднали с 23%.

Споразумението включва още и клауза за 15-процентно увеличение на хонорарите на телевизионните предавания.

Според изданието “Варайъти” договорката е постигната в последната минута и детайлите още не са оповестени. Според председателя на Американската гилдия на сценаристите Патрик Вероне, това е “добро споразумение за сценаристите”. Изданието “Холивуд Репортър” заяви, че въпреки постигнатото съгласие, все още има много въпроси, които не са уточнени. Сред тях са плащанията за укрепване на здравния план на Гилдията, както и “паритет на заплатите” – фиксирано минимално заплащане, независимо от бюджета.

Всички 9 000 члена на Американската гилдия на сценаристите заявиха, че са били в готовност да обявят стачка и да прекратят работата си в големите телевизионни и филмови студиа.

Евентуалната стачка в Холивуд щеше да има огромни последствия като забавяне на филмови продукции, отменяне на предавания и милиони долари като потенциални загуби.

Последната стачка на Гилдията се проведе в периода от ноември 2007 и февруари 2008 г. и продължи 100 дни. А загубите, които индустрията претърпя се равняват на 2 милиарда и 500 милиона долара.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …