сряда , 22 ноември 2017
Начало / Предавания / еМисия България / Холистичното общество – утопия или алтернатива за спасение

Холистичното общество – утопия или алтернатива за спасение

Изчерпан ли е съвременният циливизационен модел и има ли алтернатива, която да ни помогне да посрещнем глобалните предизвикателства на утрешния ден и да заживеем в хармония с планетата и един с друг?

Да, напълно категоричен е Александър Миланов, автор на книгата „Холистично общество“.

По думите му то представлява общност, организирана на холистичен принцип като алтернатива на съществуващата в момента система, за чиито субекти – държава, бизнес, партии – човекът е само инструмент за постигане на техните цели и оцеляване, ресурс, за когото те непрекъснато се конкурират.

В холистичносто общество субекти и надцели са именно човекът, животните, природата и планетата. В момента използваме техните ресурси тук и сега, докато интересът на човечеството включва бъдещите поколения, на които трябва да оставим добра планета, убеден е авторът.

Всичко това е в основата на т.нар. „холистична икономика“. Тя предвижда премахване на свръхпроизводството и недостига и постигане на баланс, съобразен с нуждите на групите хора според техните потребности.

Александър Миланов даде и конкретни примери как може да стане това. Чуйте интервюто с него:

Вижте също

Украинският политолог Евгений Магда за хибридната агресия в света и какво реално иска да направи Русия с Европейския съюз

В контекста на напрежението между ЕС и Турция, сигурността на Европа и Балканите – Българският …