неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / Прозорецът / Холандският посланик: Българският народ да упражни натиск за съдебна реформа

Холандският посланик: Българският народ да упражни натиск за съдебна реформа

Народът на България трябва да упражни натиск върху правителството по-активно, по-ясно да изрази нуждата от съдебна реформа, защото в крайна сметка те са тези, които са потърпевши от нейната липса. Това каза в интервю за „Прозорецът“ Н.Пр. Том ван Оорсхот, посланик на Кралство Нидерландия. Още акценти от интервюто:

През изминалите няколко месеца бяха отправени много обвинения, но е изключително важно по тези твърдения да бъдат проведени разследвания по надлежен и прозрачен начин, а резултатите да бъдат оповестени пред обществеността. Ние следим реформата на съдебната власт много внимателно, защото определено има нужда от реформа на съдебната власт в тази страна.

Независимостта на съдебната власт, наджеността на съдебната власт са основополагащи принципи в Европа, за да могат хората да разчитат на съдебните решения и прокуратурата.

Има много представители на бизнес общността от Холандия, които се оплакват от корупция на различни нива на властта или от неправомерно отношение. Изключително важно е и това го подчертавам, те (представителите на бизнеса – б.р.) да могат да намерят правилния начин да защитят правата си и проблемът е, че те не вярват в съдебната система. Писмото на редица чужди търговски камари е много точен документ, защото той посочва слабостите в България. Икономиката би спечелила от правилното прилагане на върховенството на закона.

Вижте също

Бивш дипломат: Ердоган е знаел предварително за преврата

Бъдещето на Турция зависи от поведението на президента Реджеп Ердоган. Очакванията са той да наложи …