петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Холандецът Патрик Смитсьой и каузата My New Homeland – българите зад граница да могат да гласуват

Холандецът Патрик Смитсьой и каузата My New Homeland – българите зад граница да могат да гласуват

Имам много големи съмнения, че тези 240 човека в парламента слушат какво иска народът. Явно ако няма някой отгоре, който да наложи правилното, нищо няма да се случи.

Това коментира холандецът Патрик Смитсьой (който от години живее в България и работи по различни каузи) относно решението си с адвокат Михаил Екимджиев да заведат дело в съда в Страсбург. Каузата My New Homeland е във връзка с ограничаването на възможностите българите зад граница да гласуват поради промените в Изборния кодекс.

Правото да гласуваш е фундаментално и е заложено в Конституцията, обясни мотивите си Смитсьой.

По думите му чрез директно обръщане към международния орган се избягват поредицата от съдебни битки у нас, а предвид авторитета на институцията – въпреки че нейното решение не е задължаващо, а само препоръчително – той се надява управляващите да се съобразят с него и да намерят начин да улеснят сънародниците ни зад граница да упражняват свободно вота си.

Смитсьой изрази съжаление, че е нужда външна намеса за решаването на изцяло вътрешни проблеми.

Пробваме, защото ако никой нищо не прави, нищо няма да се промени, казва той. И добавя, че мотивацията му идва от неговото българско семейство и общото им желание да живеят в една по-добра и по-почтена държава.

Патрик Смитсьой е и екоактивист, като в предаването разказа за някои от каузите си – като опитите му да превърне местността Шаварите край София в официално признат резерват, както активното му участие с спечелването на делото за спиране на строителната кариера край Лозен

„Смятам, че България е изключително място в Европа. Най-важните активи на една държава са хората, природните ресурси и индустрията и фирмите за услуги. Производство и услуги почти няма, половината хора са избягали отдавна навън и единственото, което ни остава, са природните ресурси. Убеден съм, че именно с тях България може да е различното пате в европейското езеро, че хората ще ни потърсят именно заради това – и затова е важно със зъби и нокти да се борим“.

Според Патрик Смитсьой хората в България се борят за най-различни каузи, но е важно всички те да разберат, че де факто се борят за една голяма обща цел – да живеем в една по-почтена България.

Гледайте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

2 коментара

  1. Дядо Йоцо

    Георгиев – типичен БГ трол, драскащ по нощите леки глупости..

  2. Георгиев

    Типичен холандец – нахален „инвеститор= бивш и настоящ колонизатор“ и всезнайко смятащ добре, дошъл у нас, за да краде с „благословията“ на т.нар. народно събрание.