сряда , 18 юли 2018
Начало / Код 11-13 / Хиляди служители на МВР на протест

Хиляди служители на МВР на протест

Днес, на професионалния си празник, полицаите излизат на протест. Те настояват за поне 15% увеличение на заплатите, нови униформи, както и нов закон за МВР.

Пряко от протеста се включи репортерът на Би Ай Ти Илияна Шишкова.

„Хиляди се събраха на протеста пред Народното събрание, но той не е започнал официално, заради катастрофата на магистрала „Тракия“. На собствения си празник полицаите са разделени на протестиращи и охраняващи ги. На много от протестиращите ще видите лепенки с надпис „аргументи“. Именно министър Радев поиска аргументи, защо тези хора искат повишение на заплатите. Те не искат самоцелно увеличаване на заплатите. Те изчисляват, че минималната заплата се е повишила двойно, а техните заплати са останали същите. За това те искат 15% увеличение“, информира Шишкова.

Илияна Шишкова разговаря с Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР .

„Единственият повод да празнуваме е, че МВР оцеля с още една година. Оставка не искаме, обещах на министъра няколко хиляди аргумента, днес ще има възможност да ги види“, каза Попов.

В студиото на КОД 11-13 исканията на служителите на МВР коментират адвокат Николай Хаджигенов и депутатът от БСП Красимир Янков.

„От БСП заставаме зад справедливите искания на полицаите. Сред исканията на протестиращите има и искане за нов закон за МВР. Не разбирам защо министъра не вижда аргументи за исканията на полицаите. Според мен причината е липса на диалог“, зави Янков.

„Преди няколко години също имаше протест на служителите МВР, на същата дата, тогава Борисов направи няколко отстъпки“, допълни Янков.

Адвокат Никой Хаджигенов заяви, че единственият шанс за реформа в МВР е да се реструктурира изцяло ведомството.

„Това не е протест, явно не им се седи вкъщи. МВР в момента е една бездънна яма. Аз не подкрепям протестите на МВР в този вид, защото не постигат нищо. Те получават 2 лева за цяла нощ извънреден труд, това дори не е подигравка, та това е един хляб и едно кисело мляко. МВР трябва да се събори и изгради наново, с нови хора и нов закон, но не този, който подмята Цветанов през годините. Едва след това може да се говори за увеличение на заплатите.“

Според Янков не трябва да се политизира този протест.

„Законът за МВР не работи, защото обслужва ПП ГЕРБ. Сменят се министрите, проблемите остават същите, периодично служителите протестират и това се повтаря. Не трябва работата на редовия полицай да зависи от волята на политическа партия“, коментира Янков.

Вижте как коментираха протеста депутатите от ВОЛЯ и Обединени патриоти пред Валерия Касиян.

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …