вторник , 17 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Хиляди хора се подписаха в петиция за мажоритарен вот, искат промяна на системата и Слави в парламента

Хиляди хора се подписаха в петиция за мажоритарен вот, искат промяна на системата и Слави в парламента

Хиляди хора се подписаха в петиция, с която настояват за въвеждане на мажоритарна система и Слави Трифонов да влезе в парламента. Теодора Илиева и Иван Йорданов са двама от активните граждани, които стоят зад петицията. Те гостуваха в студиото на еМисия България и коментираха отхвърленото решение на парламента за въвеждане на мажоритарна изборна система. Те са събрали повече от 180 000 подписа на хора, които искат мажоритарен вот.

„Ние не искаме въвеждането на мажоритарен вот като самоцел. По-скоро искаме промяна на системата. Виждаме в референдума възможност за тази промяна“, заяви Теодора Илиева.

По думите на Йорданов, това би дало възможност за избиране на изявени лидери на местно ниво. „Ще могат да бъдат издигнати личности, които да защитават интересите на хората. Ще са по-близо до народа“, добави Иван Йорданов.

По думите на Теодора Илиева, хората, които са се подписали, се чувстват предадени.

„Зад тази гражданска инициатива няма партия, не стоят партийни намерения. Тя се случи спонтанно. Ние бяхме доброволци по време на референдума. Акумулира се една енергия в по-широк кръг и използвайки интернет, събрахме съмишленици. Решихме да направим и тази електронна страница, за да разберем колко души подкрепят исканията ни“, подчерта Теодора Илиева.

По думите на Иван Йорданов, и сега е имало купуване на гласове, а Илиева добави, че дискусията за пропорционална или мажоритарна система е била проведена преди референдума.

„Към момента ние коментираме това, което иска народът. 2 милиона и половина български граждани поискаха недвусмислено мажоритарен вот“, подчерта Илиева. Тя добави, че въпросите са били цензурирани и орязани по време на референдума. Според Илиева, политическият елит има спешна нужда от освежаване.

„В лицето на Слави Трифонов припознахме лидера, който ни липсва, за да ни поведе и да доведе до конкретни резултати започнатото. На 24 юни в зала 11 на НДК сме планирани да се проведе това събитие. Всички българи са поканени“, посочи Илиева.

Вижте целия разговор с Теодора Илиева и Иван Йорданов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Платени боклуци.