петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Хемангиомите – лечимото заболяване при бебенцата, за което малко се знае

Хемангиомите – лечимото заболяване при бебенцата, за което малко се знае

Едва 30-40 дечица у нас се диагностицират всяка година с хемангиоми, въпреки че са доста повече на брой, съобщи в еМисия България д-р Иван Вецев, експерт по достъп до лечение към Националната пациентска организация (НПО).

Това е доста екзотичен проблем, тъй като за него не се говори, и дори самият аз не го познавах преди, добави той. По думите му това важи и за доста лекари у нас.

Хемангиомите са доброкачествени тумори при децата на възраст до една година, като засягат до 4,5 на сто от новородените. При целенасочен скрининг биха могли да се откриват до около 200 бебенца годишно, обясни лекарят.

В зависимост от тяхното разположение по тялото, те могат да доведат до сериозни усложнения, сред които слепота, глухота, трудна подвижност, а понякога да бъдат и животозастрашаващи. В повечето случаи туморите са свързани само с козметичен дефект, който обаче може сериозно да стигматизира децата в бъдеще.

Днес по темата се проведе пресконференция във връзка със старта на новия проект на Националната пациентска организация „Хемангиоми в ранна детска възраст”, който цели да повиши информираността на обществото за това заболяване. Чрез него близо 40 бебета ще получат достъп до лечение.

Експерти от различни специалности представиха значимостта и честотата на проблема, начините за диагностика и различните възможности за лечение.

До момента у нас няма алгоритъм за лечение на хемангиомите, нито възможност за реимбурсирането му. Всичко е на ниво добра воля на лекарите, които имат опит с хемангиоми, ала за съжаление обикновено се чува – „детето ще го израсте“, но много често това не става, отбеляза Вецев.

По думите му към момента никой не знае какво се случва с тези деца, ако родителите не са проактивни.

Лекарят отново подчерта, че при навременно диагностициране, заболяването е напълно лечимо. Той призова родителите да преглеждат телцата на бебетата си за надигнати или на нивото на кожата образувания с червеникав цвят. Чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Започва да расте от 40 ден нататък ние се лекувахме при доктор Марков от Хасково с метил пренизилон по схема