вторник , 20 март 2018
Снимка: София Филм Фест

Хавър

„Хавър“ – игрален филм Финландия-Франция-Германия. Режисьор Аки Каурисмаки.
Събота, 28 ноември, 20.00 часа в София; 9/8 c PM в Чикаго.

Марсел Маркс, бивш писател и известен бохем, се е оттеглил в доброволно изгнаничество в крайбрежния френски град Хавър, където се е сближил с местните хора в качеството си на честен, но не и проспериращ ваксаджия.

Погребал мечтите си за литературен успех, той живее щастливо в триъгълника, който образуват любимият му бар, работата и съпругата му Арлети. Неочаквано обаче съдбата му изпраща малолетен бежанец емигрант от Африка, а тежка болест приковава Арлети на легло.

Марсел трябва да се изправи срещу стената на човешкото безразличие с единственото оръжие, с което разполага – вродения си оптимизъм и непоклатимата солидарност на хората от квартала. Врагът му е огромната държавна машина на Запада в лицето на полицията, която с всеки изминал миг се приближава към бежанеца.

„Европейското кино не е обръщало до момента специално внимание на задълбочаващата се финансова, политическа и най-вече морална криза, която доведе до все още неразрешения проблем с бежанците – тези, които се опитват да започнат нов живот в страните от Европейския съюз, и непоследователното и често пренебрежително отношение към тях. Аз не съм открил разрешение на проблема, но въпреки това исках да го засегна в своя нереалистичен филм…”

Награди:

МФФ Кан 2011 – Официална селекция
МФФ Кан 2011 – Награда на ФИПРЕССИ
Европейски филмови награди 2011 – номинации за най-добри филм, режисура, сценарий и най-добър актьор (Андре Вилмс)
Награди „Сезар” – номинации за най-добри филм, режисура и сценография
МФФ Чикаго 2011 – Най-добър филм (Златен Хюго)
МФФ Локарно – Официална селекция
МФФ Торонто – Официална селекция
МФФ Ню Йорк – Официална селекция

В ролите:

Андре Вилмс – Марсел Маркс
Кати Утинен – Арлети
Жан-Пиер Дарусен – Моне
Блонден Мигел – Идриса
Елина Сало – Клер
Лайка

Вижте също

Цирк Колумбия

„Цирк Колумбия“ – игрален филм Босна и Херцеговина-Франция-Великобритания-Словения-Германия-Белгия-Сърбия, 2010 година. Режисьор Данис Танович. Петък, 25 …