четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Хасан Адемов: Не може държавата да се разпорежда с индивидуални партиди

Хасан Адемов: Не може държавата да се разпорежда с индивидуални партиди

В Би Ай Ти продължаваме да следим темата с предложените от финансовия министър Владислав Горанов промени в Кодекса за социално осигуряване, които ще засегнат всички бъдещи пенсионери у нас. Идеята е индивидуалните спестявания за пенсия да се обединят в “общ пул” и да не могат да се унаследяват.

През седмицата в еМисия България финансистът Любомир Христов коментира (виж тук), че промените спасяват частните пенсионни дружества, но са в ущърб на българските данъкоплатци.

Подобно предложение от страна на министър Горанов трябва да бъде обсъдено по-дълго време, коментира и депутатът от ДПС и бивш социален министър д-р Хасан Адемов в интервю за Николай Драганов.

Това, което се предлага, е прибързано, трябва да има повече време за публично обсъждане и най-вече – да се изчака анализът и резултатите от стрес тестовете, или оценката на активите, на частните пенсионни фондове в началото на август, смята той.

Според Адемов в момента решенията смесват принципите на осигуряване на първия и втория стълб, няма яснота и дали общият пул, за който се говори, ще е част от ДОИ, отделен или нещо друго.

Финансовото министерство търси гаранции за изплащането на пенсиите по втория стълб, но не е редно човек да няма избор какво ще се случи с вноските му и държавата да решава вместо него и да се разпорежда с индивидуалните партиди.

Чуйте цялото интервю:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …