неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Харалан Александров за живота по малките населени места, политиците и бъдещето на Европа

Харалан Александров за живота по малките населени места, политиците и бъдещето на Европа

Преподавателят в НБУ и антрополог Харалан Александров гостува в студиото на еМисия България и коментира как се променя България през очите му, има ли живот по малките населени места в България, кое разрушава и кое обединява българите, какво е бъдещето на Европа и могат ли политиците да излязат от ролята си и да влязат в тази на обикновения човек.

„От перспективата на стандартизираната идея за качество на живот, повечето населени места са доста под нормата. Много населени места нямат училище, села и малки градчета нямат детски градини, затварят болници. Достъпът е много ограничен. Усещането е, че животът си отива от тези места“, коментира Харалан Александров.

„Въпреки това хората успяват да се веселят по празници, възстановяват връзките помежду си и общуват лице в лице. Хората се срещат много по-често, прекарват повече време заедно и далеч превъзхождат градските общности, където хората са много по-отдалечени“, добави социалният антрополог.

„Възрастните и бедни хора нямат право на избор. Те трябва да решат дали да останат в селата и по малките градове или да отидат в панелките при децата си. Невъзможността да бъдеш другаде ги кара да живеят там“, обясни преподавателят в НБУ.

„Хората имат усещането, че са закрепостени. Мечтаят за това да се върнат децата, мечтаят за добра година за лозето, да си сварят ракия. Скучаят повече, но имат много по-качествена храна от тази в големите градове“, убеден е Александров.

Тези хора се употребяват за целите на политическата риторика. Обикалят ги политици само по избори, посочи социалният антрополог.

„Когато престанеш да демонстрираш различието и си искрено любопитен и искаш да разбереш техния начин на живот, тези хора са много приемащи. Проблемът е, че трябва да обиколя всички, когато отида на такова място. Хората искат да чуят какво мисля аз за света и дори ме канят на беседи в читалища“, сподели Александров за посещенията си по малките населени места.

„В моите разговори с хората, които упражняват власт, съм се опитвал да осигуря известна дистанция и да играя ролята на добрият консултант – да предоставя относително защитена територия за ума, в която той може да излезе от ролята си. Хората много често са в плен на собствените си роли, особено когато са обществени и са подложени на огромен натиск. Задачата ми е да депресирам умерено. Това е особена игра и е свързана с постоянно етично напрежение“, разказа експертът.

„Политиците по дефиниция са много пленяващи. Бойко Борисов има чувство за хумор, способността да се свързва с несъзнавани структури, които успява да улови. Той с едно или две изречения дефинира проблеми или хора“, посочи Александров.

„Беше се видял с Ердоган и на мен ми беше много интересно какво мисли за този човек. Бях чел купища анализи. Борисов каза: „Според мен, по му е драг султанлъка, отколкото ислямлъка“, сподели социалният антрополог.

„Борисов иска да бъде харесван лидер, да бъде признат, да бъде в център на вниманието, понякога много му личи, а понякога много му пречи“, смята Александров.

Според него, промените в България текат. „Ние се борим в момента да намерим език, на който да разговаряме цивилизовано за новите факти на нашия живот – социалните неравенства, които в много голяма степен съвпадат с регионалните различия“, посочи Александров. По думите му, традиционният начин да се говори за това, са много изчерпани.

„Трябва да заговорим за нашата способност да бъдем солидарна общност. Трябва да си дадеш сметка, че в късномодерните времена, в които живеем, потребителската култура, задава модел на успех, който е тежко свързан с потреблението“, добави антропологът.

„Този уклон на нашата култура позволява на хората да бъдат смайващо равнодушни към страданието на техните сънародници. Налага се да развиеш особена броня на социални защити, за да можеш да съжителстваш с всички форми на социален провал около себе си и да се чувстваш добър човек“, подчерта Александров. „Българите са добри хора, базисно. Въпреки че понякога не си личи“, убеден е той.

Чуйте целия разговор с Харалан Александров в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …