четвъртък , 23 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Харалан Александров за българите навън, „които се гордеят със себе си“, и българите тук, „които роптаят“
Харалан Александров

Харалан Александров за българите навън, „които се гордеят със себе си“, и българите тук, „които роптаят“

„В Лондон срещнах най-добрите качества на българите, които все по-рядко виждаме в България. Там се срещнах със хора от типичната средна класа, които работят здраво, вечерта се прибират при семействата си, спестяват пари, инвестират в образованието на децата си. Гордеят се с това, което правят. Нещо, което не мога да кажа за голяма част от нашите сънародници в България, които протестират и роптаят срещу ситуацията“. Това коментира в еМисия България социалният антрополог Харалан Александров, който скоро се върна от Англия.

По думите му българите на Острова са солидарни, подкрепят се, искат да съхранят и да развиват своята идентичност: „Определено се интересуват за България. Те са открили, че когато си в група, си много по-силен в един чужд и твърде често враждебен свят“.

Александров добави, че един от начините да преоткриеш родината, е да живееш извън нея: „Почваш да я виждаш не само по различен начин, но се чувстваш по-ангажиран. Българите навън се чувстват съотговорни за това, което се случва тук(…) Понякога парадоксално хора, които живеят на 50-100 км от центъра на България, се интересуват по-малко от това, което се случва в центъра, отколкото хората на хиляди километри“.

Вижте също

SILVIYA картинка 4

Весислава Антонова: Хората са уморени от политиците и дебатите са им скучни

В редовната рубрика на Силвия Великова гостува журналистът Весислава Антонова от вестник „Капитал“. Преди това …