неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Ханс Кристиян Гилйе или магията на светлината

Ханс Кристиян Гилйе или магията на светлината

Норвегия. Студ, влага. Протяжни зимни нощи и безкрайни летни дни… Страна, в която светлината има силно особено влияние върху живота. Един норвежки творец решава да избере именно нея за свое оръдие на изкуството.

Ханс Кристиян Гилйе или както е по-известен на международната аудитория – Ейч Си Гилйе, започва творческата си кариера, не със светлина, а с музикални и танцови импровизации на сцена. Сцена, върху която той има контрол върху озвучението, декорите и светлината. Но тъй като те са само допълнение към спектакъла, скоро той решава да им отрежда само главни роли.

„Мисля, че ние в Норвегия сме една от най-вманиачените нации, ако става дума за уют през зимата… Говоря за свещи, за Северното сияние… Силно свързани сме и с мрака, и със светлината. От тях се поражда и вдъхновението ми от една страна.

Но от друга, ме вълнува и промяната, която настъпва в едно помещение, когато пуснем светлината. Чрез нея мога да фокусирам вниманието на хората върху точно определени места. Така мога да ги накарам да възприемат пространството по различен начин от ежедневния.

Аз си служа си прожектиране на видео или просто на светлина, за да си общувам с пространството. Не ме разбирайте буквално, че искам да си говоря със стените, а по-скоро се стремя да черпя вдъхновение от самото място“ – разказва творецът.

Така постепенно се ражда и идеята за проекта „Разговори с пространства“, който продължава вече 11 години по цял свят. „Разговори с пространства“ не е просто серия от инсталации, а опит за промяна в светогледа на хората.

„Моята отправвна точка е намирането на подходящо пространство – може да е нещо най-обикновено от ежедневието ни. Работил съм в тунелите на метрото например. Интересно ми е как се свързваме с пространствата, чрез съзнанието и чрез телата си. Старая се творчеството ми да се възприема с цялото тяло – да не е просто изложба на картини, които разглешдаш само с очите си. Моята визия е хората да влизат в картината.

В днешно време прекарваме дните си реейки се мисловно на различно място от това, на което се намираме физически. Погледнете хората. Просто се телепортират другаде. Искам да усиля пространствата, отново да ги направя интересни, за да може хората отново да се върнат в реалността“ – пояснява авторът.

Ейч Си Гилйе твори от 17 години. Той завършва Холандската академия по изящни изкуства, а преди това учи антропология и кино. Но Гилйе не се ограничава само в изкуството и сам създава софтуера, с който подчинява светлината за своите инсталации. Творецът разказва, че понякога използва изкуствени звуци или музика, но предпочита да съчетава светлината с естествената атмосфера на мястото.

Макар и основно да се е отдал на светлината, Гилйе не забравя страстта си към музикалната сцена и през последните години продължава да твори заедно с певци и композитори. А що се отнася до работата му в бъдеще, той е приповдигнат и уверен.

„Най-добрите ми проекти тепърва предстоят“ – смее се Гилйе.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …