понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / „Хамалогика“ – нов прочит на читалищната дейност

„Хамалогика“ – нов прочит на читалищната дейност

Читалищният живот не само се възражда, но минава и на едно ново ниво, а примерите са много, убедена е Лина Славова, част от сдружение „Хамалогика“, създало и развиващо собствено модерно читалище в Бургас.

Занимаваме се с култура, изкуство, образование и социални иновации, но тази дейност непрекъснато се разширява, казва тя – в годината, когато се навършват 160 години от началото на читалищното дело в България.

Името на сдружението идва от първата инициатива на шепата млади и ентусиазирани хора в морския град през 2012 г. – организиране на четене в хамаци. Тогава те са били обединени от идеята просто да променят нещо в градската среда чрез различни събития. Постепенно обаче тя узрява до създаването на цяло читалище.

Оттогава насам броят на участниците в инициативата непрекъснато нараства, като по думите на Славова дейните хора сами ги търсят и предлагат помощта си.

На въпрос каква е формулата да се случват нещата, тя отвръща, че техният отговор е анализ на средата и широка коалиция с неправителствени организации. „Живеем във време на общности и кооперативи и това е пътят на успеха – заедно да си помагаме и да действаме“.

Според Лина читалищата трябва да са адекватни на съвременните търсения на хората. В този смисъл няма и унифицирана форма на читалище, като дори в рамките на един град те не си приличат – едни опазват традиции и фолклор, други са много тясно профилирани в други дейности и т.н.

Финансирането също трябва да се диверсифицира, смята Лина, според която „парите са около нас“ – държавни, общински, от собствена дейност, по програми, от дарители. Изненадана е, че вече над 15 са фирмите в Бургас, повярвали в начинанието и дарили средства и материали. Тя препоръчва всяко читалище да извършва и собствена стопанска дейност, на каквато има право.

Самата Лина е живяла 10 години в София, преди да се завърне в Бургас. Същата е и историята на останалите в проекта, много от които са живяли преди това в чужбина.

„В Бургас усещам смисъла и тежестта на това, което правя. В София има достатъчно такива хора, които да я обгрижват“, казва Лина Славова.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …