понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Губи ли държавата битката с приобщаване на ромската общност в България

Губи ли държавата битката с приобщаване на ромската общност в България

Защо държавата е силна в програми и инициативи, а в практиката губи битката за приобщаване на ромската общност в България? Защо и какви капани крие привидното мирно съжителство? Темата коментираха изпълнителният директор на Тръст за социална алтернатива (ТСА) Сара Перин и програмният директор на програма Рома към Отворено общество Димитър Димитров в предаването еМисия България.

„Моралът през XXI век, не е съвсем искрен. Има известна доза фалшивост. Тези интергационни политики спрямо ромите са чисто механични. Изпълняват се, но очевидно не се изпълняват както трябва. Трябва да се промени мисленето на хората, да стане по-искрено“, коментира Димитър Димитров.
Според него, има човешки капацитет за изпълнение на програмите и инициативите, свързани с интеграцията на ромите. Въпросът в случая е по-скоро дали този капацитет се използва рационално.

„Няма институция или човек, който да каже колко точно средства са били похарчени в десетилетието на ромското включване, но според мен те клонят към нула“, обясни още той. Сара Перин разказа, че е американка, но живее в България повече от 10 години. За този период от време тя е забелязала голяма промяна.
„Увеличават се процентът на включените в училищата ромски деца. През тези 10 години той се е увеличил от 10% на 15%. Има и много повече студенти от ромски произход, които имат много успехи“, обясни Перин.

По думите й, проблемът е в това, че няма схема за това как ще се измерват резултатите и постиженията на тези проекти за интеграция.
„Има огромни суми пари, но никой не знае колко пари са достигнали до ромите. Такива социални промени изисква време и фокус“, коментира Перин. Тя изтъкна, че най-важното е работата с представителите на малцинствените групи да започне от ранна детска възраст. Сара Перин посочи и че има работодатели, които са готови да наемат роми, но ако те имат необходимото образование.

Вижте цялото интервю със Сара Перин и Димитър Димитров:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …