понеделник , 19 ноември 2018
Начало / Жива връзка / Група с българско участие в Ню Орлиънс възпя стената на Тръмп

Група с българско участие в Ню Орлиънс възпя стената на Тръмп

Българката Бояна Траянова, която живее в Ню Орлиънс и нейни колеги американци от групата й „Блато Злато“ написаха песен за стената с Мексико, която Доналд Тръмп има планове да построи. Интересното е, че песента е във фолклорен стил и се изпълнява от певиците на български без те самите да говорят въобще нашия език. Как става това, разказа в репортажа си нашият кореспондент в Ню Орлиънс, Кирил Христов.

Ню Орлиънс, щата Луизиана е една от музикалните столици в Съединените щати. Намираме групата в един местен бар. Макар и музиката им да не е типична за тези краища на Америка, посетителите се забавляват на нестандартните ритми.

Съставът се впечатлява от решението на президента Доналд Тръмп да вдигне стена по границата с Мексико, с която да ограничи имиграцията и решава да възпее това негово решение в песен. Групата е сформирана изцяло от от американци, но на тъпана е българката Бояна Траянова, която запознава „Блато злато“ с българските фолклорни ритми.

Песента за Дончо е почти неподозирана за американците сатира, която осмива президентските идеи за изолация, но пък забавлява хората в цял Ню Орлиънс.

„Песента е за Дончо, който иска да построи стена и да стане голям герой. Да построи голяма стена с малките си ръчички, защото тука много му се смеят колко са му малки ръчикчките. Песента е, че стената ще пази от съседите, от мексиканците, като Мексико ни е съсед тук в Америка. Ние предупреждаваме Дончо, ако построи стената да внимава, защото може да му трябва съсед, може да остане сам, може тази голяма стена да му закрива гледките и може случайно да построи затвор вместо да предпазва от враговете“, разказа Траянова.

Песента, макар и с комичен текст, е създадена с много сериозни предпоставки – всяка от тях, свързана с личния живот на изпълнителите.

„Повечето от групата, може ви всички са деца на емигранти, аз съм имигрант. Ние заедно много се ядосваме като ги говори тия глупости и решихме тоя гняв да го поставим в някакъв артистичен начин и да напишем песен против тия работи, против Тръмп и против стената. Аз написах текстовете. Не беше моя идея, а идея на Ани“, разказва българката.

Ани и Лу са певиците в групата, които, макар че не говорят български, пеят перфектно на нашия език.

„За мен е много интересно да пея на език, който не разбирам. Може би е защото пораснах сред различни езици, но може би защото по този начин успявам да се фокусирам върху самата музика и звученето на думите, които не разбирам – е на второ място. Но после, когато разбера смисъла им, виждам повече дълбочина в песента и просто обичам това“, споделя Ани.

Групата не говори български, посетителите също, но когато родната реч изпълни залата, танците и настроението сякаш идват сами. В последно време „Блато злато“ започва да придобива популярност на доминираната от джаз сцена в Ню Орлиънс, където музиката с неравноделни тактове се оказва изключително прогресивна и модерна, а родният ни фолклор започва да печели фенове на неочаквани места.

Вижте повече в следващото видео:

Вижте също

Днес честваме Спасовден

Днес е големият църковен празник Възнесение Господне, познат в народната традиция като Спасовден. Той се …