понеделник , 23 юли 2018
Начало / Жива връзка / Гроздан Караджов за причините, отговорността и липсата на инвестиции зад трагедията в Хитрино

Гроздан Караджов за причините, отговорността и липсата на инвестиции зад трагедията в Хитрино

Превишената скорост и неспазването на правилата като цяло е най-честата причина, поради която губим човешки живот при всички видове транспорт. В случая Хитрино тя би могла да е основната, но не и единствената причина за трагедията.

Това заяви в „Жива връзка“ депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок и член на транспортната комисия в парламента Гроздан Караджов.

Най-важното за хората, по думите му, е да знаят, че не става дума за злоумишлен акт или тероризъм, въпреки че винаги трябва да се изледва и такава версия.

„Извън това може да бъде само две неща – човешка грешка или техническа повреда, или комбинация от двете. Тъй като се случва на може би най-старата железопътна линия в България, на повече от 150 години, и познавайки политиката, с която се инвестира в такава инфраструктура у нас – като в Северна България това е изключително подценено – причината е много ясна.“

Основният товаропоток върви по южната дъга, за сметка на направлението към Варна и Русе, обясни Караджов и посочи, че не би се учудил, ако прекалено старото оборудване, предимно като стрелки и сигнализация, се окаже подпричина за случилото се.

За сравнение, по дестинацията София-Бургас и София-Свиленград са инсталирани компютърни системи за автоматично регулиране на скоростта. Предстои БДЖ, която обаче е силно задлъжняла, както и частните оператори да инсталират същите системи по локомотивите си, като там според него това ще се случи до към 2021 г., но шансът за Северна България той оцени като почти нулев.

„Дебатирали сме в комисията, канили сме включително и финансовия министър да го питаме защо определени пера в бюджета, особено за жп структура, не биват съгласувани от тях, но те имат своите макроикономически обяснения. Няма как да обясним това на починалите хора.“

Караджов припомни и за стратегията (зад която стоят той и транспортният министър), целяща да въведе част от минималните стандарти за сигурност, която срещна отпор от финансовия министър, който дори не се яви на специалната среща за нея в комисията. 12-те въпроса, които имахме, и до днес стоят неотговорени, каза депутатът.

Отговорността е размита, смята Караджов, който припомни и случая със запаления спален вагон край Кардам, разкрил куп неуредици. „Осем години продължи делото и завърши с две условни присъди. Ако няма обаче отговорност и нагоре, кога големите шефове и отговорните политици ще се замислят и ще започнат да вземат строги мерки? Ами когато съдебната система стане ефективна и те получат ефективни наказания“.

„Не е ясно кои са собствениците, но отговорност носи фирмата „Булмаркет“. Именно затова съществуват застраховки и други гаранции, които би трябвало да са внесли. Те трябва да имат съответните договори и с железопътната инфрструктура, и с крайните терминали, така че там трябва да има банкови или други гаранции“, посочи още Караджов в отговор на въпрос.

Във връзка с факта, че синдикатите на железниците поискаха независими експерти от ЕС да разследват инцидента, той коментира: „И агенцията, която контролира жп транспорта, и специализираното звено, което ще разследва катастрофата, са на подчинение на министъра. Той е принципал и на самата железопътна структура, като търговско дружество. Аз не бих имал доверие на такова разследване и не такъв е европейският и световният принцип. Ние нямаме независимо звено.“

Инфраструктурата в Северна България не е опасна – в смисъл на определен участък, който трябва да бъде затворен моментално като опасен – но когато не се инвестира, тя просто остава на много ниско ниво на безопасност, такова каквото може да е било нормално преди десетилетия, но отдавна вече не е в Европа, заключи Гроздан Караджов.

Чуйте подробности:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …