четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Гроздан Караджов: РБ е руина, в която бродят депутати духове

Гроздан Караджов: РБ е руина, в която бродят депутати духове

Реформаторският блок е в насипно състояние, а петте партии, които задружно тръгнаха заедно, днес са все по-раздалечени и антагонистични.

Това е оценката за състоянието на дясната коалиция, която направи в интервю за Полина Паунова по Би Ай Ти депутатът Гроздан Караджов, част от Гражданския съвет към РБ, който наскоро бе обявен за „нелегитимен“. Той каза, че изпитва гордост от това определение.

Караджов сравни РБ с руина, подобна на известния блок 20 в Ямбол, в която депутатите бродят като духове в непрекъснато търсене на нещо.

„Истината е, че не намерихме себе си и останахме конгломерат, една насипна дружина“, призна той.

Запитан защо след всичко случило се, вкл. с Гражданския съвет покрай номинацията и избирането на Меглена Кунева (ДБГ) за образователен министър, тази квота настоява да участва в органите на блока, той отговори, че причините са две:

Първата е, че са поети отговорности и „кръстът трябва да се носи докрай“, а втората – че трябва да се противостои на опитите РБ да се използва като „опаковка“ и „картонен макет“. Аз съм заявил ясно, че съм в опозиция, припомни Караджов, който напусна и комисията по транспорта в парламента.

„Самата дума „Реформаторски блок“ ще бъде използвана като мръсна съвсем скоро“, предупреди депутатът.

Той обясни доста подробно и вътрешните правила около формата, излъчил Меглена Кунева за кандидат за министър на образованието.

„Желанието за постове, власт и бюджет надделя и се наложи гражданските кандидати да напуснат“, посочи той и отново намекна, че по начина, по който се е случило, подобно решение е нелегитимно: „Ако избирането на министър минава през политическа измама – прекрасно“.

Въпреки това Гроздан Караджов подчерта, че спорът не е личен и че ако Кунева внесе реформаторски законопроект, например, лично той би я подкрепил.

„Единственото, което ме интересува, е съдебната реформа. След като не се случи, трябва да продължим в опозиция“, каза в заключение депутатът. „След като беше опраскана пред очите на хората, има ли воля виновната страна – ГЕРБ, които не гласуваха с нас, да поеме отговорност, запита той.

Вижте подробности по тези и други теми в разговора на Полина Паунова с депутата във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …