четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Гроздан Караджов: Не се чувствам добре емоционално след отказа на Плевнелиев

Гроздан Караджов: Не се чувствам добре емоционално след отказа на Плевнелиев

Не се чувствам добре емоционално, сломен съм, надявах се да се прояви разум, за мен е необяснимо как дни след като президентът Росен Плевнелиев заяви, че ще мисли до юли дали да се кандидатира за втори мандат, той дава този финален отрицателен отговор.

Това заяви депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок Гроздан Караджов пред Полина Паунова по повод обявеното днес решение на държавния глава да не участва в предстоящата президентска надпревара поради лични причини.

По-рано от ДСБ поискаха Плевнелиев да бъде издигнат като независим кандидат, зад който да застанат проевропейските и дясно ориентираните партии и да гарантират геополитическата ориентация на страната. Хората на Радан Кънев обаче не бяха съгласували предложението си с него, както и с партиите, които евентуално биха го подкрепили.

Според мен всички дясномислещи щяха да оценят онова, което г-н Плевнелиев направи – въпреки че е имал действия, които бяха подложени на критика, и въпреки че започна малко неубедително кариерата си поради липса на голям предишен политически опит, коментира Караджов.

Той определи Плевнелиев като „най-твърдия евроатлантически наш президент“ и като фигурата, която се смята за „най-ярък говорител срещу опитите на Русия да се меси във вътрешните работи на страните от Източна Европа“.

Заявихме, че без никакви условия и сметки, особено от партиен характер, подкрепяме Плевнелиев, подчерта Гроздан Караджов, притеснен и от появилите се обвинения от страна на част от реформаторите и ГЕРБ, че сами са отказали държавния глава с непремерената си подкрепа.

Нещо е станало, препиране на гузна съвест е това, но се надявам един ден от мемоарите на президента да разберем кой днес свърши тази работа, заяви той.

Според тълкуванието на Караджов би било задкулисие, ако се беше тръгнало по обратния път – първо да се говори с президента и с онези, които евентуално биха го подкрепили, а след това да се заяви публично и пред медиите тази подкрепа.

Караджов отрече да има информация дали върху държавния глава е бил оказван натиск от страна на ГЕРБ да се окаже, но според него това е една от двете възможни хипотези, като другата е, че трябва да има лична причина, която да е достатъчно голяма, за да прекрати политическия му път.

„Нашият сигнал беше ясен: ако ГЕРБ търсят обединителна фигура, която да е подкрепена от всички партии в дясно, то това е Росен Плевнелиев. Ако те не желаят това, значи търсят свой собствен кандидат с физиономия „ГЕРБ“.

В момента нещата вървят натам, че ГЕРБ трябва да си поведат хорото като най-голяма партия в дясно. Не знам дали след като не приеха протегнатата ни ръка от вчера, бяхме отишли на разговори с тях, ако ни поканят да търсим друга обща фигура“.

Самоопределянето на Плевнелиев като „президент на ГЕРБ“ Гроздан Караджов определи като политически съвсем логично. Вярвам обаче, че той обаче можеше да е независим, издигнат от умни и уважавани хора, заключи той. Гледайте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …