понеделник , 23 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Гриша Атанасов: 14 юли не е само празник на Франция, но и на Европа

Гриша Атанасов: 14 юли не е само празник на Франция, но и на Европа

На 14 юли Франция отбелязва своя национален празник. Исторически, това е денят, в който въоръженият народ превзема Бастилията през 1789 г., за да обяви края на монархията.

За новите реалности във Франция разговаряме с Гриша Атанасов, литератор, преводач, франкофон и преподавател във Факултета по журналистика в СУ.

14 юли е празник не само на Франция, но и на Европа, защото от там тръгват правата на човека и свободите, посови Атанасов.

По думите му последната година е била много трудна за Франция, изпълнена с изпитания и тероризъм, но в същото време френското общество е показало силата си, организирайки перфектно Европейското първенство по футбол.

„Проблемът на Франция не е толкова с бежанците, а с приетите отдавна от нея хора от бившите ѝ колонии“, смята преподавателят и допълни, че техните подомци са показали, че се поддават лесно на влиянието на радикалния ислям.

Атанасов коментира и днешния военен парад във Франция, като отбеляза, че не е по-голям от предишни години и в никой случай не е демонстрация на сила, тъй като е бил придружен от танци и концерт.

По повод предстоящите президентски избори през есента във Франция, Гриша Атанасов посочи, че на сцената излиза нова кандидатура, която да се противопостави на Марин льо Пен и Никола Саркози, а именно министърът на икономиката Еманюел Макрон.

„У нас остава по-малко от два месеца до изборите и не знаем кого да обсъждаме, а във Франция година по-рано обсъждаме кандидатите. В левицата излезе много интересна нова фигура – Еманюел Макрон, министърът на икономиката, който вчера направи митинг на новото си ляво движение. Той е млад, динамичен, фугура, която ще се противопостави на Льо Пен, която според мен няма шанс за президенството. Движението на Макрон има сериозна подкрепа, медиите положително се отзовават – може да предложи алтернатива на поизхабените политици от левицата. Самият Оланд също не е казал дали ще се кандидатира отново“, коментира Атанасов.

По думите му обаче на фона на политическата обстановка в Европа след референдума във Великобритания е много важно кой ще е седващият президент на Франция.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …