четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Грешките и губещите в сценария КТБ – коментира Валери Димитров

Грешките и губещите в сценария КТБ – коментира Валери Димитров

Не смятам, че се разиграва нов сценарий от типа на КТБ. „Булгартабак“ и КТБ са несравними.

Това коментира бившият шеф на Сметната палата проф. Валери Димитров в еМисия България в отговор на въпрос какво се крие зад някои от последните събития у нас, сред които продажбата на дяловете на депутата Делян Пеевски от „Булгартабак“ и провеждането на стрес тестове на банките и нас.

Стрес тестовете трябва да откроят проблеми в цялата банкова система, но идеята е на системно равнище тези рискове, свързани с функционирането й, да станат управляеми, обясни той.

Според Димитров банковата ни система функционира добре, а фалитът на КТБ не е успял да предизвика ефекта на доминото и е изолиран случай.

„За мен казусът КТБ беше мащабна, добре организирана и траеща с години финансова измама, в която основните губещи са вложителите на банката, както и Фондът за гарантиране на влоговете“, коментира още бившият шеф на Сметната палата.

„Уроците на КТБ са добре разбрани и проучени от отговорните институции – на първо място БНБ, където тече реформа на банковия надзор и мисля, че ще бъдат поставени на една много по-добра и здрава основа.“

Като член на консултативния съвет (заедно с други експерти през 2014 г.), който трябваше да анализира какво се е случило около фалиралата банка и как това ще се отрази на икономиката, Димитров припомни, че тогава банката е била под специален надзор с цел да бъде оздравена.

„След като обаче се разкриха фактите, реалната картина на нейното състояние, стана очевидно, че КТБ не можеше да бъде спасена, отиде в производство по несъстоятелност и ние изчерпахме функциите си“.

Според Димитров трябва да се направи всичко възможно да се върне по-голямата част от парите, за да може Фондът да покрие своята загуба от това, което е платил, и съответно вложителите, което са си дали парите с негарантирани размери, да получат колкото се може повече.

„Има голямо неразбиране на смисъла на това производства, а то е да се защити не държавата, а вложителите, които са си дали парите срещу сигурност и доходност. Целта е в максимална степен да бъдат удовлетворени претенциите им“.

Държавата, която изтегли заем да покрие разходите, пряко няма да понесе загуба, тъй като той ще бъде върнат от Фонда, обясни още Димитров.

На въпрос трябва ли да стане публичен доклада на международния одитор „Аликс партнърс“, той отговори, че очевидно така ще стане, но го определи като изключително лош знак при работата с такива компании.

По закон „Аликс партнърс“ проследява активите и дава препоръки на синдиците, но няма мандат сама да събира вземания, припомни той.

„Докладите на тези компании никога не са публични, тъй като разкриването на тази информация би навредило на действията на синдиците“.

Димитров нарече осветляването на доклада „популистка и емоционална реакция“, която гони политически интереси, но не е в интерес на вложителите.

Според него основният заинтересован от подобно компрометиране е основният акционер на КТБ Цветан Василев.

Мисля, че около 20% е реалната сума, която може да бъде събрана, тъй като парите са безвъзвратно пропилени чрез множество подставени лица – това е реалността, заключи Валери Димитров.

„Големият проблем е не прозрачността, а неефективният подход при изразходването на публични средства. За жалост видимият резултат не е реалност в България“, каза още бившият шеф на Сметната палата. Според него трябва да се въведе програмното бюджетиране, т.е. пари срещу определен ясен и измерим резултат.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …