неделя , 21 октомври 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Грекзит – спомен за един друг референдум

Грекзит – спомен за един друг референдум

Докато това лято всички упорито разискват Брекзит, в еМисия България си припомняме и за един друг референдум от миналото лято – този, на който мнозинството от гърците гласуваха против мерките и икономиите, предложени от инвеститорите като условие да получат поредната финансова инжекция.

Имаше ли последствия от него и по какво се различават двата референдума попитахме Йоргос Мавракис, гръцки гражданин, който живее у нас и списва блог.

Всички помнят големия ентусиазъм, то беше като революционно въстание, спомня си той за настроенията от онова време. Както и за разочарованието, последвало подписването на третия меморандум от премиера Алексис Ципрас – въпреки че според него той не е най-лошият вариант от всички предишни. Самият Мавракис е активист и симпатизант на „Сириза“.

Мнозина сметнаха това за предателство, но за други, които останаха в „Сириза“, това беше реалността, пътят на логиката, обяснява той.

Една част от старите поддръжници и членове на „Сириза“, истински левите, я напуснаха, но аз съм от хората, които продължават да й симпатизират, отправяйки й критики, добавя Мавракис.

Според него фактът, че системните медии излизат с негативни коментари, означава, че е на прав път.

Йоргос Мавракис е и на мнение, че от една година насам в Гърция за първи път се случва да се проследяват списъците с гражданите, които имат офшорки и съмнителни спестявания в чужди банки. Споменава и редица други неща, за които по думите му медиите не пишат.

Чуйте целия разговор в Йоргос Мавракис във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …