вторник , 19 юни 2018
Начало / Жива връзка / Гръцки журналист: Гърците вече не вярват на политици, а Европа е заета с по-важни въпроси

Гръцки журналист: Гърците вече не вярват на политици, а Европа е заета с по-важни въпроси

Седем години от началото на кризата в Гърция, Европа е заета с по-важни въпроси, а гърците вече не вярват на нито един политик. Така описва ситуацията в страната Ник Малкуцис, заместник-главен редактор на един от големите вестници в Атина – „Катимерини”.

В момента Гърция преговаря със своите кредитори относно изпълнението мерките по подписаната през лятото на 2015 г. спасителна програма. Разговорите бяха замразени в очакване на доклада на МВФ, който междувременно излезе тази седмица с доста критики, а властите в Атина обявиха, че той отразява реалната икономическа обстановка в Гърция.

„Докладът на МВФ беше очакван от доста време и в този смисъл не беше изненадващ. Според фонда Гърция е достигнала до момент, в който прилагането на по-строги мерки за икономии е довело до исканите резултати и въпреки провеждането на редици структурни реформи, особено по отношение на пенсионната реформа и данъците, са необходими още такива. Според тях все още трябва да бъдат положени допълнителни усилия по отношение на облекчаването на дълга на страната от Еврозоната“, коментира Ник Малкуцис.

„Властите в Гърция основно възразяват срещу това, че фондът изисква предприемането на повече мерки от страната именно сега, особено когато става дума за пенсионна и данъчна реформа. Сегашното правителство се противопоставя на това искане и противопоставянето е преди всичко по политически причини, защото, според кабинета, ще е много трудно в моемента каквито и да е нови мерки да бъдат прокарани през парламента“, каза още той.

По думите му в момента противоречията между самите кредитори на Гърция са по-дълбоки, отколкото противоречията между кредиторите и Атина.

„Основната пречка в момента са различните позиции, на които се намират МВФ и Европейската комисия. В рамките на самия Европейски съюз и на Еврозоната няма единна позиция по този въпрос. Дори председателят на Еврогрупата реагира на доклада на МВФ, като заяви, че тяхната позиция е прекалено рязка и че изводите им се базират на остарели икономически данни. Oпределено сме свидетели на сериозни разминавания в позициите и, разбира се, това не е нещо неочаквано, защото МВФ настоява ЕС да облекчи гръцкия дълг, а това е много политически чувствителна тема в рамките на Еврозоната“, подчерта Ник Малкуцис.

„Винаги става дума за политически компромис, дори когато няма икономическа логика за това“, отбеляза журналистът.

По думите му Европейският съюз в момента се занимава с по-сериозни въпроси, но дали те са важни наистина или така поне се смята е друг въпрос.

„Животът в Гърция остава труден, защото въпреки че успяхме да стабилизираме донякъде икономиката и дори показателите в момента са по-добри от очкаваното, все още говорим за минимален растеж, ако въобще говорим за някакъв растеж. Това за нас е седмата или осмата година, в която сме в тази ситуация да няма никакъв растеж… И това има своите последици: линията на бедността се покачва, нивото на безработица продължава да е високо, около 23% към края на миналата година, спестяванията на хората се топят, защото отиват за плащане на данъци и други задължения, процентът на необслужвани кредити също расте“, коментира Ник Малкуцис.

По думите му гърците са много разочаровани.

„Ако погледнем последните социологически изследвания, ще видим, че девет от десет гърци смятат, че страната се движи в грешната посока. Този процент винаги е бил висок от началото на кризата, но в момента е дори още по-висок. Смятам, че в момента обаче се наблюдава и ефектът от натрупването заради кризата за седем поредни години, много от разочарованието идва и от разминаването между това какво обеща Ципрас и какво изпълни и също така, че много хора към момента не смятат, че кризата е отминала – ние все още я усещаме, преговорите с кредиторите още продължават, още няма стабилен растеж. Това се усеща и по-намаляващата подкрепа за управляващата партия Сириза – ако погледнем последните проучвания, тя изостава доста от Нова Демокрация, според някои дори разликата между двете е 10%“, посочи още журналистът.

„Хората са изморени. Те вече не вярват, че проблемът им може да бъде решен от гръцките политици. Те са се наслушали на какво ли не, пробвали са какво ли не, но като че ли никой не им предлага решение“, заключи Малкуцис.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …