понеделник , 18 юни 2018
Начало / Жива връзка / Графити-артистът Банкси изненада с нова арт-инсталация в неочакван формат

Графити-артистът Банкси изненада с нова арт-инсталация в неочакван формат

Последната арт-инсталация на британския графити-артист Банкси се появи на неочаквано място и в неочакван формат. Точно срещу стената на Западния бряг, в палестинския град Витлеем отвори врати хотел, върху чиято концепция е работил загадъчният творец.

Точно под една от военните наблюдателни кули и на отсрещния тротоар от стената, която от Израел изграждат в палестинския град, започва работа нов хотел. Дизайнът и идеята за мястото са дело на британския графити художник и концептуален артист Банкси. Хотелът носи името “Преграденият хотел”, защото е заобиколен от стената на Западния бряг, а идеята на Банкси е да покаже нагледно безизходицата, в която се намират живеещите там и значението на тази стена за местните хора.

„Започнахме проекта преди 14 месеца. Намира се на около 4 метра от стената и е заобиколен от нея и от двете страни – затова и го нарекохме “Преградения хотел”. Както виждате от тук, той има по всяка вероятност най-лошата гледка, която може да има един хотел“, разказва Висам Салса – мениджърът на „Преградения хотел“.

Хотелът във Витлеем е на три етажа и е преустроен от бивша работилница за грънчарство. Сградата е в стила на английска колониална постройка. Банкси споделя, че причината хотелът да е именно такъв е, защото е искал с този проект да подчертае и историческата роля на Великобритания в Близкия Изток. Интериорът на хотела обаче се фокусира върху сложната ситуация в Израел и Палестина в момента.
Графитите на Банкси красят стените на стаите в хотела – от израелски войници и маскирани палестински деца, които се бият с възглавници до статуи, които се давят в сълзотворен газ и херувимчета, които висят от тавана с противогази на лицата си.

„Банкси изработи почти всичко в сградата, почти всички рисунки, които може да видите вътре са негово дело. Той е част от всичко около вас. Така че може да се нарече и хотелът на Банкси“, посочи още Салса.

Въпреки че концепцията за хотела и рисунките по стените са на самия Банкси, той работи също с група палестинци, които му разказват историите си свързани със стената, за да ги пресъздаде той чрез изкуството си. По стените на хотела могат да се видят също хотелско пиколо-шимпанзе, което разсипва дрехите от куфара, който носи и спасителни жилетки на бежанци, изплували сами на брега. Музика изпълва ресторанта, а едната от стените му е украсена с изображение на Христос, който гледа към небето, където летят военни самолети.

„И друг път са се случвали подобни неща – като парка “Дисмаленд”, който отвори временно в Англия преди време и събра много посетители. Правил е галерии и подобни неща. Така че и друг път е събирал много свои произведения на едно място. Не знам обаче дали другаде съм виждал подобна комбинация от концептуално изкуство и практическото му изражение – това е хотел, в който ще могат да отсядат туристи, които идват във Витлеем“, посочва Кришнан Гуру-Мърти – журналист от Channel 4.

„Определено е по-различно от всичко, което е правил досега. Това, което прави проекта уникален за Банкси е, че е постоянен – всичко, което той прави по принцип е само временно на показ“, обясни журналистът.

В самия хотел посетителите могат да разгледат и специална галерия, посветена на стената, изградена от Израел през 2002 година, когато зачестяват случаите на самоубийствени атентати, извършени от палестинци. Това, което е необичайно за този проект на анонимния артист е, че арт-инсталацията не е временна като повечето, над които работи.

„С Банкси работихме заедно, за да осъществим тази изложба, но също и с голям екип от евреи и палестинци, които се събраха, за да разкажат историите си за стената и други свързани с нея предмети“, посочва Гавин Гриндън – професор в университета в Есекс.

В официалното изказване, публикувано от Банкси, той нарича хотела място, чиито врати са отворени за хора от всички краища на света и на този военен конфликт.

Вижте повече в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …