събота , 22 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Градският транспорт като кауза – разликите между Прага и София
PRAGA_SOFIA_TRANSPORT картинка

Градският транспорт като кауза – разликите между Прага и София

София и Прага са много сходни като размер и население – разликите в транспортната система на двете столици обаче са огромни, а за тях в еМисия България разказаха Гергин Борисов и Виктор Чаушев от „Спаси София“.

Те са посетили чешката столица именно с цел да съберат впечатления за прословутия й градски транспорт, като са били там по покана на ООН за конференцията „Хабитат 3“.

Прага гледа изключително сериозно на градската си мобилност, докато тук виждаме непрекъснат спад на желанието на общината да инвестира в нея, обобщава видяното Гергин Борисов и добавя, че пътникопотокът там е шест и половина пъти повече от софийския.

Той обаче е убеден, че при достатъчно желание, всичко, което работи в чешката столица и на което са станали свидетели, може да работи и в София.

Градският транспорт е интегриран до такава степен, че можеш да излезеш на над 100 км извън града почти без да чакаш, буквално да стигнеш до границата и все още да си в тарифната зона на Прага, казва Борисов.

Транспортът е водещ в трафика на Прага, той командва светофарите и затова е изключително бърз, коментира и Виктор Чаушев. Той разказва, че са се повозили експериментално с трамвай, който нито веднъж не спрял на светофар, а спирките са комбинирани, за да не задържат останалото движение. Междувременно, според Борисов, нашите умни светофари не функционират и не помагат на транспорта да се движи плавно и безпрепятствено.

Отново за сравнение, такситата в чешката столица са 2500 – което се възприема за много, докато в София само официалният им брой е 7000. Изключително застъпен е и нощният транспорт.

Трафикът в Прага е натоварен, но несравним с този в София, отбелязва още Гергин Борисов. Междувременно, въпреки че е теренът в града е хълмист, са предвидени и сегрегирани трасета за велосипедисти, както и специални карти за маршрутите.

Цената на билетчетата не е евтина, но те са разделени на няколко вида, обяснява още Виктор Чаушев. Той подчертава, че това, което се цени на първо място, са бързината и времето, докато у нас – преди всичко придвижването да е евтино.

Чуйте целия разговор с двамата:

Вижте също

koli

Бъдещето на автомобилната индустрия е в електромобилите

Възможно ли е бъдещето днес? Националният доверителен екофонд отпусна 1 милион и 300 хиляди лв …

Един коментар

  1. stanimira georgieva

    Много интересно! Поздраввления. Много хубави примери от Прага.