понеделник , 19 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / „Градски номади“: Клошарите извършват обществено полезна дейност

„Градски номади“: Клошарите извършват обществено полезна дейност

„Градски номади“ – или три момичета, които изземват ролята на много държавни институции и творят човешки чудеса за бездомните хора у нас.

За сдружението, създадено с цел да подобри условията на живот на бездомните, и за неговите идеи и проекти разказва Мия Агова в еМисия България.

Конкретна тема на разговора бяха предложените промени в закона, които на практика поставят в една категория и вандалите, разбиващи кофи, и хората, които оцеляват, събирайки отпадъци.

Дори законът да мине, глоба „клошар“ няма как да има, защото не можеш да глобиш хора без адресна регистрация, без лични документи и пари, отбелязва Агова. Според нея идеята на Министерство на околната среда и водите – да се „сплашат“ хората, които се препитават със събиране на отпадъци, не би проработила, тъй като не е съобразена с тях. Тя напомни, че само в София бездомните хора са 100 хил.

Иначе целите ни с МОСВ са еднакви – да се рециклира повече боклук, но подходът ни е коренно различен, отбелязва Агова.

„Клошарите не само оцеляват така, но и ние не сме затрупани с боклуци благодарение на тях, те извършват обществено полезна дейност“, смята момичето.

Предложението на „Градски номади“ е да бъдат изградени площадки, на които бездомните законно да могат да предават събраните отпадъци и където да се предлага някакъв вид социална помощ, като храна и душ.

Засега момичетата нямат обратна връзка освен изразено съмнение от страна на властите, че това ще е незаконно. „Тогава да променят закона“, категорична е Агова, като признава, че единствено от националния омбудсман Мая Манолова са получили подкрепа засега.

Според проучване на „Градски номади“ сред бездомните едва 1% от тях искат помощ от държавата, като главно разчитат на случайни хора, на приятели и по-малко на роднини.

„Това, от което тези хора най-много имат нужда и което не могат да намерят в кофите за боклук, е подслон и душ. С душ ставаш човек, с него можеш да си търсиш работа и да разговаряш свободно с другите“.

Мия Агова разказа и за някои от другите проекти и партньори на „Градски номади“, както и за няколко от „успешните истории“ с бездомни хора, намерили реализация, които ги карат да се гордеят.

След разговора вижте и репортаж на Би Ай Ти за това как малката общност в Суконан, Индонезия, е намерила начин за справяне с боклука, така че жителите да не плащат такси за смет, а клошарите да имат препитание:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …