понеделник , 18 юни 2018
Начало / Жива връзка / Градове на бъдещето: Проектът на Паоло Солери в пустинята на Аризона

Градове на бъдещето: Проектът на Паоло Солери в пустинята на Аризона

Какво означава град от бъдещето и възможно ли е след време идеите на някои от най-големите архитекти за екологично съобразни градове да станат реалност? Отговорът на този въпрос потърси колегата ни Ивайло Везенков в пустинята на Аризона.

Тази история започва още през 1920 г., когато италианският акрхитект Паоло Солери пристига в Америка. Той бил не само архитект, но и природозащитник и философ, а мечтата му била да изгради град, който напълно да промени разбиранията за начина, по който може да изглеждат градовете.

Именно в Аризона са наченките на тази напредничава за времето си идея, а тя е – всичко да е свързано, а слънчевата светлина да бъде използвана максимално.

Проектът на Солери в пустинята на Аризона все още е незавършен, а в момента тук живеят около сто души и всички заедно участват в строежа. Те набират средства като произвеждат и продават камбани. Всичко се строи с голи ръце.

Идеята на Паоло Солери била градът на бъдещето да не разхищава енергия и да бъде минимално замърсен. Хората, които са избрали да живеят тук, вярват, че ако не напълно, то поне отчасти могат да направят това възможно.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …