вторник , 17 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Говорителят на ЦИК Цветозар Томов: Броим гласовете по три показателя

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов: Броим гласовете по три показателя

Резултатите от референдума в неделя развълнуваха и политическите сили в парламента. На втория ден от всенародното допитване, в което участваха близо 3,5 милиона българия, от ГЕРБ и БСП за говориха за подкрепа и на трита въпроса, единствено с известна уговорка за намаляване на партийната субсидия. В същото време се чуват все по-силно обвинения към Централната избирателна комисия за това как се броят бюлетините от референдума.

Според инициатора на референдума Слави Трифонов общият брой на гласувалите за референдума е 3 501 220, а за да е задължително решението на референдума, са необходими 3 500 585 гласа. Според ЦИК обаче, за да има задължителна сила, не достигат около 13 хил. гласа. От къде идват разликите, обясни говорителят на ЦИК Цветозар Томов в предаването еМисия България. Той каза и че ще отпаднат някои от проблемите, които са срещнали сънародниците ни при гласуване в чужбина.

Общият проблем са малкото секции извън страната и това, че не е дооценено в текстовете на Изборния кодекс обстоятелството, че при 60 заявления за секция в чужбина, гласуват много повече хора. Този проблем с ръчното въвеждане на хората в списъци ще отпадне. Списъците са разширени вече и хората присъстват, ако вече са гласували на първия тур. Надяваме се, че няма да чакат и че няма да бъдат демотивирани“, обясни Томов.

Той разказа каква е технологията за събиране и обработване на гласовете и протоколите от секционните комисии и даде обяснение за разминаването в цифрите при гласувалите на референдума.

Технологията е след като приключат работа секционните избирателни комисии, те трябва да попълнят протокола. Това става публично. Този протокол се предава на РИК. При предаването му следва РИК да направи проверка за допуснати технически грешки. Въвежда се в информационно обслужване и да издадат приемо-предавателен протокол. Ако има несъответствия или грешки, РИК връща представителите на секционната комисия за поправки“, обясни говорителят на ЦИК.

Протоколите се появяват в сканиран вид в ЦИК. Стартира първото въвеждане на данните. Когато РИК съберат всички протоколи ги предават в ЦИК. Прави се втора проверка. Въвеждат се протоколите втори път от екипа на обслужващата фирма информационно обслужване, който работи съвместно с членовете на ЦИК и в сградата на ЦИК. Днес приключваме второто преброяване. Когато има разминаване и когато има неудовлетворителни контроли (при сбора от всички гласове – действителни и недействителни, има разминавания) се преглежда от двама членове на ЦИК“, обясни още Цветозар Томов.

Той каза, че винаги има и разминавания и грешки. Обичайно те са 8-10% от всички протоколи. „Около 90 на 100 от грешките се отстраняват при тези две процедури. След това се преценява и дали са значими, както и дали трябва да има повторно преброяване, което е дълга и сложна процедура“, добави Томов.

Говорителят на ЦИК обясни, че когато става въпрос за референдума, от ЦИК имат три начина за оценяване на избирателната активност. „Гласоподавателят оставя подпис в списъка, бюлетина и плик. Би следвало оценяването на активността да даде еднакви резултати и в трите случая“, обясни Томов и посочи, че данните в протоколите на скеционните избирателни комисии трябва да са еднакви.

Има грешки, но, ако са близки и не променят общия политически резултат от референдума, ЦИК не прибягва до отваряне на чувалите. Това е ако става дума за разминаване от няколко десетки случая“, подчерта говорителят на комисията.

За референдума той каза точния брой на подписите, които са оставили гласоподавателите, след като са пуснали бюлетината, точния брой на пликовете и на бюлетините.

Томов обясни, че борят на пликовете е с около 2000 повече и добави, че някои от гласувалите не са се подписали. „И по подписи, и по пликове, и по брой на бюлетините резултатът е малко по-нисък, отколкото изисването. Ние акцентирахме върху пликовете, защото това е най-високият резултат. По-възможно е човек да пропусне да се подпише, отколкото да забрави да пусне плик. В провинцията са гонили избиратели, които са забравили да се подпишат. Оттук идва лекото разминаване. Приемаме пликовете за по-надеждния индикатор за активност“, добави Томов.

Чуйте целия разговор с говорителя на ЦИК Цветозар Томов и вижте как се броят гласовете в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …