понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Говорител на ВКБООН: Не всеки бежанец иска да остане в Европа

Говорител на ВКБООН: Не всеки бежанец иска да остане в Европа

Не всеки бежанец иска да дойде в Европа и да остане завинаги. Работя с бежанци от много години и това, което чувам отново и отново, е едно и също – „Искам сигурно място, за да спася живота си, но това, което най-много желая на света, е да се върна в родината си!“

Това заяви в интервю за Би Ай Ти Кити Макинзи, говорителка на Представителството на Върховният комисариат за бежанците към ООН (ВКБООН) в България.

„Бежанците всъщност не са само бреме върху икономиката, те могат и да допринесат за нея. Айнщайн е бил бежанец. И те искат да допринасят – те могат да създават работни места, да наемат други хора, издържат себе си и своите семейства“, категорична е Макинзи.

„Няма съмнение, че ситуацията е много комплексна и че страните в Европа имат причини да се страхуват за сигурността на своите граници и имат право да защитават границите си. Много често обаче, актуалната ситуация се представя така сякаш Европа е наводнена от имигранти и бежанци. Ако обаче направим бързо сравнение със страните, намиращи се най-близко до Сирия, и Европа, да вземем например Ливан, ще видим че една четвърт от населението е съставено от бежанци. Турция е приела милиони бежанци. Страните в близост до Сирия са изключително щедри, предлагайки всякакъв вид помощ в огромни размери. В сравнение с Европа, която е много по-богата и също е щедра, но съвсем не в степента в която тези бедни страни в съседство на Сирия. Тук ще си позволя да отворя една скоба и да припомня, че всички бежанци са приети от най-бедните страни в света“, коментира още говорителката на ВКБООН.

По думите и от агенцията на ООН за бежанците са изразили своите резерви към сключването на споразумението за бежанците между ЕС и Турция.

„Опасявахме, че правата на имигрантите и бежанците няма да бъдат спазвани. Не бяхме сигурни как това споразумение може да бъде приложено на практика и също така се опасявахме че хората биха могли да бъдат изпратени обратно в страни, които не са безопасни за тях, без те да могат да преминат през всички етапи на разглеждане на тяхната молба за закрила“, обясни Кити Макинзи.

Тя посочи още, че въпреки постигнатото споразумение, в момента лица търсещи закрила продължават да пристигат всеки ден на гръцка земя.

„Вероятно до тях не е достигнала информацията за това ново споразумение или пък е възможно хората да са толкова отчаяни и да смятат, че това, което е зад тях, е много по-лошо от това, което ги очаква по пътя към Европа“, каза Макинзи и допълни, че хората ще продължават да рискуват живота си, прекосявайки морета с малки лодки, за да стигнат до Европа.

На въпрос дали след затварянето на на т.нар. Балкански маршрут миграционният и бежански поток ще се пренасочи към България, Макинзи посочи, че това е много силна спекулация. „Представителството на ВКБООН изпраща екипи всяка седмица към българо-гръцката и българо-турската граници. Българо-гръцката граница би била логичният избор, защото ако тези хора са блокирани в Идомени, е логично да тръгнат натам. А това, което наблюдаваме, е, че нула човека са били хванати в опит да влязат в България незаконно. До момента това са просто спекулации. Мисля, че всички ваши зрители знаят много по-добре от мен какви мерки е предприела страната, за да укрепи границите си. Логично е много често, когато хората са блокирани някъде, да започват да търсят варианти, други пътища, но за момента не наблюдаваме нещо подобно“, заключи Макинзи.

Цялото интервю с говорителката на ВКБООН можете да видите във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …