неделя , 24 юни 2018
Начало / Жива връзка / Говорим за… мръсния въздух в България и справянето с проблема по света

Говорим за… мръсния въздух в България и справянето с проблема по света

Въздухът в София, както и в други по-големи градове на страната, е опасно замърсен през първите дни на годината, феномен, който се превръща в типичен за този сезон.

Виновни за превишеното в пъти замърсяване с фини прахови частици, което показват актуалните графики и замервания, са най-вече отоплението с въглища и дърва и автомобилният трафик. Антициклонът над страната ни в момента също играе ролята на притискаща замърсяването тапа, обясни вчера в еМисия България климатологът доц. Георги Рачев (виж тук).

Проблемът предизвика недоволство и коментари и в социалните мрежи, като много от жителите на столицата, особено в някои квартали, споделят, че буквално „не се диша“.

В подробен пост по темата във „Фейсбук“ Юлиан Попов отбелязва, че Софийската община би могла да направи нещо за ужасното състоянието на въздуха, но това не е толкова лесно, тъй като „въздушната мръсотия идва от различни източници, повечето от които не могат да се подменят бързо“.

Мръсният въздух е проблем на почти всички големи градове и не може да се реши без сериозна градска енергийна и транспортна стратегия, отбелязва той, като дава и идеи за това кое все пак би могло веднага да бъде предприето.

Чикаго също от години се бори със замърсяването на въздуха, споделят водещите ни там. Ветровитият град преди години бе прочут със своята индустрия и въпреки, че днес замърсителите са много по-малко, той все още продължава да налага нови програми и регулации. Сред някои от промените през годините са изграждането на много повече велоалеи и въвеждането на по-строги регулации за големите компании замърсители, а най-новите включват покачване на глобите за изхвърлянето на гуми на коли, по-големи наказания за неправилното отстраняване на отпадъците на фабриките и одобряването на нови зелени площи в града. Резиденциите и бизнесите в града се насърчават постоянно да пестят енергия и да използват възобновяеми източници.

Останалите големи градове в Америка са започнали да следват същите примери, които бяха насърчавано от президента Обама. Не е ясно обаче дали с новия Доналд Тръмп ще бъде така, тъй като той многократно е заявявал, че не вярва в глобалното затопляне като причинено от човешката дейност.

Вижте още какви са мерките в големи европейски градове като Париж, Атина, Мадрид, както и как се справя с ужасния смог огромният Пекин:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …