неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Говори Тома Биков: В това правителство преяли с власт няма

Говори Тома Биков: В това правителство преяли с власт няма

Стандартът на живот оставя за пореден път България и Румъния в графата “балканско гето” на Европейския съюз – корупцията и свободата на словото са примката за развитието на двете държави, според международния Индекс на настигането.

Има ли обаче светлина в тунела? И още – има ли повод за оптимизъм при новото правителство – това коментира в студиото на „еМисия България“ Тома Биков, депутат от ГЕРБ.

Разговорът започна с горещата тема от деня – законопроектът за мажоритарна избирателна система, внесен от ГЕРБ още в първите работни дни на новия парламент. “Не мисля, че сме внесли законопроекта заради протеста на Слави Трифонов пред парламента. Това беше ангажимент, който бяхме поели пред нашите избиратели.

Според мен, мажоритарната система има много дефекти, но когато гражданите са се произнесли за нейното въвеждане, няма как да не се съобразим с тази позиция като народни представители“, категоричен е Тома Биков.

„Хората, които са подготвили този законопроект, са се съобразили с тънкостите в текста, например въпроса за районирането, което е едно от най-важните неща при мажоритарните избори. Ние оставяме тази възможност на българския президент и се опитваме да вкараме в някаква законодателна рамка волята на избирателите“, допълни депутатът от ГЕРБ.

„Ако бяха гласували 700 000 души например, тогава можеше да говорим за легитимността на този референдум, но при 2,5 милиона души, е редно да го предложим като законопроект. Не може да се тълкува, че внасяме законопроект, за да си решим някакъв въпрос в наша полза, дори няма парламентарни избори, така че не е това мотив“, заяви Биков.

„Самият аз не харесвам Слави Трифонов, даже ми се струва смешен не в комедийния смисъл на думата, но глас народен – глас божи“, допълни Биков.

„В това правителство няма преяли с власт – всеки има влияние толкова, колкото избирателят му е отредил. В предишното правителство не беше така – по-малкият коалиционен партньор, в лицето на Реформаторския блок, имаше доста министри на фона на броя на депутатите си. Може би сега Патриотите са си взели поука от това и са наясно с отговорността да имаш министри в кабинета“, заяви Биков.

Вижте целия разговор в следващото видео!

Вижте също

Румен Радев и Александър Вучич обсъдиха проблемите на българите в Сърбия. За какво се договориха?

Президентът Румен Радев и сръбският му колега Александър Вучич се срещнаха с българската общност в …